Новини от категория: новини

Делото за къщата на Вапцаров с фалстарт
Делото за къщата на Вапцаров с фалстарт
28 октомври 2014 21:38 / 0 коментара

Делото, с което роднините на великия поет Никола Вапцаров искат да бъдат въведени във владение на къщата музей, не успя да стартира вчера в Окръжен съд-Благоевград. Причината за отлагането на заседанието бе, че представител на държавата (конкретно МРРБ) като съсобственик на музея в Банск0..

Вандали изрязаха пейките в природен парк "Беласица"
Вандали изрязаха пейките в природен парк "Беласица"
28 октомври 2014 17:00 / 0 коментара

С пет изрязани от основи и откраднати пейки осъмна природен парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите. Те са поставени  през есента на 2013 г. по пътя от  стадиона на град Петрич до хижа Беласица. С изграждането на пейки и други инфраструктурни елементи се цели0..

“Докторантски филологически център” проведе трети уъркшоп в Банско
“Докторантски филологически център” проведе трети уъркшоп в Банско
28 октомври 2014 16:56 / 0 коментара

В периода 24-26.10.2014 г. докторантите от Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” проведоха в Банско своя пореден уъркшоп по проект „Докторански филологически център”, част от ОПРЧР, с ръководител проф. д-р Магдалена Панайотова. В уъркшопа се включиха деканът на0..

ЮЗУ "Неофит Рилски" домакин на престижен курс на обучение
ЮЗУ "Неофит Рилски" домакин на престижен курс на обучение
28 октомври 2014 16:47 / 0 коментара

ЮЗУ "Неофит Рилски" ще бъде домакин на еднодневен курс на обучение по програмата TrainMiC®, разработена от Обединения Изследователски Център към Европейската комисия.  Ректорът проф. д.н. Иван Мирчев ще открие престижния курс на обучение.     TrainMiC&0..

Пропадналият път за Банско  може да стане готов за 20 дни
Пропадналият път за Банско може да стане готов за 20 дни
27 октомври 2014 20:21 / 0 коментара

Днес в кабинета на Д. Димитров се проведе работна среща с директорите на Областно пътно управление Христо Атанасовски и на ОД на МВР Васил Митов.    От 1 ноември ще има денонощни дежурства на опорните пунктове при проходите Предел, Папаз чаир и Юндола с оглед обезпечаване на пъ0..

Кмет и посланик награждават разследващи журналисти
Кмет и посланик награждават разследващи журналисти
27 октомври 2014 12:02 / 0 коментара

На тържествена церемония в Благоевград кметът д-р Атанас Камбитов и посланикът на Ирландия Джон Бигър ще наградят участници в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“. Събитието ще се състои на 29-ти октомври (сряда) 2014 г. от 10.30 часа в зала „22 септември”. 0..

Пуснаха камиони по едното платно към Предела
Пуснаха камиони по едното платно към Предела
27 октомври 2014 08:53 / 0 коментара

Отмениха въведеното ограничение за преминаване на камиони над 12 тона в  пропадналия участък, намиращ се в района над симитлийското село Градево на прохода Предел. Там за два дни бяха насипани огромни скални отломъци и пясък в дупката зейнала от активиралото се свлачище и паднала подпор0..

ВНИМАНИЕ! МВР  спира за движение товарните автомобили през Предел заради пропадналия път
ВНИМАНИЕ! МВР спира за движение товарните автомобили през Предел заради пропадналия път
25 октомври 2014 10:02 / 0 коментара

ОДМВР-Благоевград съобщава, че поради пропадане на пътя и опасност от срутване, движението за товарни автомобили над 12 тона през прохода „Предел” се спира до възстановяване на участъка. Товарните автомобили могат да се движат по обходен маршрут през местността „Папаз чаир&0..

Рухна пътя за Банско
Рухна пътя за Банско
24 октомври 2014 14:09 / 0 коментара

Пътя за Банско рухна, огромно парче от пътното платно се откъсна и падна в реката по ската. За късмет няма жертви или пострадали. АПИ предупреди в началото на седмицата, че в този участък е подала подпорна стена, шосето бе нацепено и участъкът  бе отцепен, като движението се осъщест0..

Племенникът на президента Плевнелиев имал над 10 акта и фиша
Племенникът на президента Плевнелиев имал над 10 акта и фиша
23 октомври 2014 21:03 / 0 коментара

Племенникът на президента Росен Плевнелиев - Станислав се оказва, че е системен нарушител на закона за движение по пътищата. Макар и само на 22 години, зад гърба си младежът има над 10 акта и фиша. В това число не влизат последните два, които му съставиха полицаите от Благоевград и стана0..

Ансамбъл "Пирин"направи прослушване  за танцьори и певци
Ансамбъл "Пирин"направи прослушване за танцьори и певци
23 октомври 2014 20:36 / 0 коментара

Aнсамбъл ”Пирин” провежда  днес конкурс за набиране на нови танцьори /мъже и жени/ до 25-годишна възраст и певци. Участниците в него трябва да са навършили 18 години и да притежават добри танцови и певчески умения. Конкурсът  стартира в 13:00 часа в зала „Яворов&r0..

Национална конференция  „Форум Реставрация” 2014 стартира в  Благоевград
Национална конференция „Форум Реставрация” 2014 стартира в Благоевград
23 октомври 2014 20:31 / 0 коментара

Благоевград е домакин на  Национална конференция  „Форум Реставрация” 2014. Форумът е двудневен, като официалният му старт ще бъде на 24–ти октомври, петък, в 10.00 часа в Регионален исторически музей – Благоевград. На националната конференция ще приветс0..

Посланик Марси Рийс: Електронна система ще осигури прозрачност на обществените поръчки
Посланик Марси Рийс: Електронна система ще осигури прозрачност на обществените поръчки
21 октомври 2014 21:48 / 0 коментара

"През двете години, откакто съм в България, ми прави впечатление колко често хората повдигат въпроси, свързани с върховенството на закона. Представители на бизнеса споменават проблеми при обществените поръчки, затруднения при изпълнението на договорите и предизвикателствата, свързани с 0..

Студенти се срещат с писателя Клаус Кенет
Студенти се срещат с писателя Клаус Кенет
20 октомври 2014 23:31 / 0 коментара

На 21.10.2014 г. в Югозападния университет "Неофит Рилски" на среща със студенти и преподаватели от Философския факултет пристига г-н Клаус Кенет, който ще представи книгата си "Божества, идоли, гурута. Източната мистика и медитация-спасение или погибел". По време на срещ0..

Национален студентски фестивал на изкуствата 2014
Национален студентски фестивал на изкуствата 2014
20 октомври 2014 23:24 / 0 коментара

В края на месец октомври един от най-интересните и нетипични за един класически университет факултети, а именно Факултетът по изкуствата в Югозападния университет "Неофит Рилски", ще отпразнува своите 20 години от създаването си.         0..

Американският университет в България променя условията за прием,махат теста SAT
Американският университет в България променя условията за прием,махат теста SAT
20 октомври 2014 23:17 / 0 коментара

Тестът SAT вече не е задължителен за кандидатстване в Американския университет в България. Това реши Настоятелството на университета на редовна среща, провела се през уикенда в Благоевград. Новата кандидатстудентска процедура влиза в сила от есента на 2015 г. Предложението, направ0..

Областният управител:  Ефективни доброволни формирования за борба с бедствията ще има във всяка община
Областният управител: Ефективни доброволни формирования за борба с бедствията ще има във всяка община
17 октомври 2014 21:57 / 0 коментара

Един  от основните  приоритети, които имам като областен управител, е осигуряването на ефективна защита на населението при бедствия, пожари и извънредни ситуации. За осъществяването му е необходимо тясно сътрудничество между централната и териториалните органи на изпълнителната вла0..

Стотици запалиха свещ в памет на загиналия студент от АУБ
Стотици запалиха свещ в памет на загиналия студент от АУБ
10 октомври 2014 00:46 / 0 коментара

Стотици свещи бяха запалени в памет на загиналия студент от АУБ. На бдението, което бе организирано тази вечер, присъстваха близки, приятели, колеги и преподаватели на 21-годишния Борислав, който падна от тераса на общежитията на АУБ днес по обяд. Благоевградският свещеник Андон Шавулев0..