Американци и новозеландци проучват неолитно селище край с.Илинденци

Седма поредна година разкопките на неолитното селище в м. Масовец край с. Илинденци привличат интереса на студенти и доброволци от САЩ и Нова Зеландия. За разлика от предишни години, този път организацията на лятната школа „Раждането на Европа” е осъществена съвместно от Фондация „Балканско наследство”и  Инст итут за полеви проучвания (Institute for Field Research - академичната програма е акредитирана, както от Нов Български Университет, така и от Университета на Лос Анджелис в Калифорния (UCLA Extension .

Община Струмяни е  домакин на археологическите проучвания и предоставя ежегодно, както общинския терен за провеждането на разкопките, така и сградата на музейната сбирка за експонирането на ценните находки. Изключително важна е логистичната помощ при подготовката и реализацията на разкопките, осъществена под наблюдението на г-н Иван Секулов, секретар на община Струмяни, за което екипът проучващ селището е изключително благодарен.
В контраст с общото настроение на отпускарския сезон, програмата на училището за археолози е изключително динамична и включва практическо обучение в полеви техники на проучване и документация до обяд, следобедни лекции и лабораторна работа по почистване и описание на новооткритите находки. Сред тях, наред със занаятчийските инструменти от кремък, камък, кост и рог, се открояват и значими постижения на човешкия дух в областта на приложните изкуства като стилизирани керамични пластики на хора и животни, изключително деликатни накити – миниатюрни мъниста от глина и седеф, костни пръстени и гривни от средиземноморски миди, свидетелстващи за интензивни контакти на юг.
Д-р Малгожата Гребска-Кулов, ръководител на разкопките от регионалния исторически музей в Благоевград обяснява: „Засега проучванията ни се концентрират в най-западната част на едно от най-ранните земеделски селища по долината на Средна Струма. Изглежда това място има няколко епизода на обитаване и за нас е изключително ценно с това, че тук се наблюдава един плавен преход с елементи на приемственост между ранния и средния неолит, т.е. в средата на шесто хилядолетие пр. Хр. Селището от по-ранният период е било оградено с ров, но финалът на съществуването му е свързано с опожаряване на къщите. През по-късният период, техните останки са надупчени от ями с много интересен и необичаен инвентар – каменни мелници, човешки и животински пластики, каменни брадви, кремъчни пластинки, натрошени животински кости и глинени съдове.”
Другият ръководител на проучването, Петър Зидаров от Нов Български Университет, добавя: „С откриването на мраморните пластики през предишните сезони и оформянето на един обособен участък със свидетелства за кулинарната обработка и консумация на големи количества храна в м. Масовец, където традиционно се празнува Празникът на виното в община Струмяни, се очертава една наглед необичайна връзка между трудовите и празнични традиции в Илинденци от осем хиляди години досега”.
Теренните проучванията през тази година ще продължат до 7 юли и ще следим развитието им и новите находки с интерес.

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: