Най-младият евродепутат Андрей Новаков: Не вярвам още дълго да бъдем най-бедната страна в ЕС

Андрей  Новаков е млад,енергичен мъж на 29 години, който вече всички познават като един от най-дейните евродепутати в ЕНП и член на партия  ГЕРБ.  Късметът му се усмихва и става депутат в европарламента ,когато е едва на 26 години и влиза на мястото на Томислав Дончев, който става вицепремиер  в кабинета „ Борисов 2“. Голямата новина го заварва в община Благоевград, където по това време той работи в отдела за връзки с обществеността ,след като се е дипломирал като юрист в Югозападния университет.

При встъпването си  в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията. Създател е на програмата за младежко предприемачество A.L.E.C.O.  Новаков е член на Комисията по регионално развитие и заместник член в Комисията по бюджети и Комисията по контрол на бюджетите. Той е лауреат на класацията на списание Форбс "30 под 30" за най-успешни млади хора в категория "Политика".

 

 


- Г-н Новаков , вие сте може би най-младия евродепутат не само в сегашния европарламент, но и в  историята на тази институция.  Какво е личното Ви усещане -предимство или недостатък е възрастта  в Брюксел? 
- Със сигурност е сбор от няколко неща. Предизвикателство и предимство. В началото беше силно послание, че България може да изпрати млад човек на такава позиция. След това се превърна в отговорност да изпълня със съдържание този шанс. В крайна сметка хората съдят за човек по работата, която върши и по резултатите, които постига, а не толкова по това на колко години е, къде е роден и дали е мъж или жена например. 

-Твойта активност в Брюксел няма как да не се забележи,  с кои инициативи най-много се гордееш, от къде черпиш идеите за тях-например за манипулирането на километражите?

 
-Вероятно звучи клиширано, но е нещо, в което истински вярвам - приемам работата си като служба към България и бъдещето и в ЕС. От тази гледна точка едва ли има по-добър източник на мотивация от този да спомогна да върнем държавата си сред водещите в Европа. Защото и това е било, в миналото имаме безброй примери, че сме способни да постигнем много, когато се решим.

 Извън това, за всяка отделна инициатива, включително тази срещу превъртането на километражите на колите втора ръка, е достатъчно да се вслушам в хората. Това е проблем, който тормози много потребители не само в България. Горд съм, че точно българско предложение получи подкрепа, още повече в навечерието на българското председателство.  Наред с това и първата програма, която предложих на ЕК – ALECO реално ще заработи до няколко месеца и се надявам много българи да се възползват от финансирането, което предлага. -Подготовката за българското председателство на  Съвета на ЕС  от месец насам е съпътствано от непрекъснати скандали, съмнения за корупция около ремонта на НДК, стигна се до прокурорски обвинения, визирам Боршош.  Какво от  това стига до Брюксел и как се коментират  там  тези нашенски  крамоли? 


-За щастие не стигат, въпреки усилията, които се полагат сами да се окаляме. Проблемът около НДК беше решен за ден-два. От тук насетне остава всеки, който се стреми да компрометира председателството като изкуствено раздува скандали, да разбере, че така не вреди на един човек, министър или правителство, а съсипва имиджа на страната. А когато такова поведение се случва в такъв, трябва да кажа исторически за нас момент, ми се струва меко казано безотговорно. 
. Сега е важно правоохранителните органи да направят проверки, а след това да се приложи закона, ако има основания за това.
-Какви послания смяташ, че трябва България да даде чрез българското председателство и какви полезни дивиденти можем да извлечем от  домакинството? 


- Полагам усилия да не звуча прекалено оптимистично по отношение на председателството, но ми се струва, че това е моментът да скъсаме окончателно с миналото си и имиджа на догонваща страна. И давате ли си сметка що за глупост ще бъде да пропуснем този шанс, заради дребнав интерес на разни партии и политици, които са готови да кажат всичко само, за да се видят във вестника или по телевизията, коментирайки теми от работата на ЕС. Вероятно мислят, че така градят авторитет. Това е ялова илюзия. 

-България вече 10 години е лоялен член на ЕС, но българинът  продължава да има усещането,че в Европа има двойни стандарти за страни като нас. Има ли основание? 


- Да погледнем голямата картина - България е една от държавите, които получават най-много от бюджета на ЕС. Да сме точни - над 5 пъти повече, отколкото внася. Премиерът Борисов доказа и че когато имаме нужда от целево финансиране, в случая за опазване на границите на ЕС, можем да се възползваме и от него. За последните няколко години наваксахме с развитието на транспортната инфраструктура, благодарение на инвестиционните фондове на ЕС с темпове без аналог от прехода насам. Без ЕС това би отнело десетилетия. Това е едната страна на монетата. От другата е влизането ни в Шенген например. Изпълнили сме всяко изискване за да сме част от тази система. Полага ни се и вярвам, че ще се случи скоро. Държим се като искрени и предани партньори и заслужаваме не по-малко от същото отношение в замяна. 


-Страната ни продължава да бъде най-бедната в ЕС, корупционните нива- високи, съдебната реформа никаква я няма, в този вид, в който хората я възприемат и очакват, тоест да има справедливост и бързо правосъдие, бизнесът не се чуства защитен, а младите не спират да напускат държавата. Какво  трябва да се направи, за да се промени тази картина? 


-Обрисувате мрачна картина. Не съм сигурен за всеки нюанс в нея, макар за съжаление част от това да са проблемите, с които трябва да се справяме. Да караме по ред. Казвате,че бизнесът се чувства незащитен. Числата обаче говорят друго. Рекорден износ, постоянен ръст на икономиката, трайно свиваща се безработица, дори вече има липса на работна ръка. Така, че тук фактите са категорични - това е посокатa и плодовете вече са налице. Много млади хора избират да учат или работят в чужбина. Това не е укоримо. Наша отговорност е да подредим държавата така, че живота на хората да става все по-добър, а страната ни все по-богата. Тогава няма да се налага специална политика за връщането на българите у нас – това ще бъде естествен и логичен избор.

След нещата, които изброих до тук не считам, че още дълго ще сме най-бедни в ЕС. И не защото просто така ми се иска, а защото логиката на живота е такава – дългия период на несгоди, съчетан с усилията, които се полагат в момента, вещаят по-добри времена за България. Колкото до съдебната реформа – работи се хората да върнат усещането си за справедливост. И вицепремиера Екатерина Захариева и министър Цецка Цачева работят по този приоритет и съм сигурен, че резултатът няма да закъснее. В допълнение, борбата за намаляване на бюрокрацията допълнително ще улесни хората. 


-И един личен въпрос,  наскоро се ожени,  как това промени животът ти? 
Заради натовареното ежедневие едва ли ще ме изберат за съпруг на годината, но съм благодарен за подкрепата, която получавам вкъщи, защото това ме прави по-уверен в работата. Щастлив съм, че създадох семейство. Възпитаван съм, че то е в основата на всичко. 
 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: