Депутатът Бошкилов: Земеделските производители готвят протести, държавата нехае за техните проблеми

На своя приемна депутата от БСП Николай Бошкилов изслуша животновъди от района на Разлог и Банско и зеленчукопроизводители от Петричко.

"Недоволството е масово в Пиринско. Браншовите сдружения на производителите подготвят протести следващия месец. Земеделците и животновъдите не могат реално да пласират продукцията си на пазара, тъй като големите фирми предпочитат да зареждат стоки на чужди производители, с внос от Полша и други страни на ЕС", изтъкна народният избраник след среща с хората от региона.

"Хората са обезверени, че държавата ще направи стъпки за стимулиране на трудовата им ангажираност и развитие на малкия им бизнес. Земеделците изтъкнаха, че са имали лека надежда да получат подкрепа като родни производители с новия Закон за храните, но уви очакванията им са излъгани. С волята на колегите от ГЕРБ и Патриотите, този законопроект бе отхвърлен тотално. А той наистина щеше да даде глътка въздух за фермерите, собствениците на мандри, на земеделските стопани в Благоевградска област, славеща с екологично чистите си продукти", изтъкна след срещата депутатът от БСП Николай Бошкилов.

"В закона, който ние социалистите предложихме, ясно бяха записани и следните изисквания за търговските вериги и чуждите фирми – да продават 51 процента български плодове и зеленчуци, 70 процента българско мляко, 25 процента родно месо, 50 процента пилешко, както и 75 процента от българските напитки. С този закон, който управляващите смачкаха в пленарната зала, искахме защита за дребните производители. В закона, внесен от Корнелия Нинова, бяха предвидени и санкции за веригите у нас, че ако не спазват изискванията да се подкрепи българското, да търпят имуществена санкция в размер на 10 на сто от годишния оборот", заяви Бошкилов и коментира, че ГЕРБ и сателитите им във властта отново действат срещу народа.

Като пример в тази насока, Бошкилов посочи и приетото на първо четене в НС предстоящо увеличение на местните данъци и такса смет.

"Отново с гласовете на управляващата партия бе приет проектозакон за нов начин на изчисление на такса смет. Ние от БСП сматяме, че такса смет е справедливост, но и социална поносимост, чистота на българските общини и на България, като цяло. Нито едното, нито другото очакваме да се случи с този законопроект. Таксата смет в много от общините ще се скочи до 10 пъти за гражданите и те ще поемат 80 процента от цялата сума за почистването населените места. В същото време намаляват налозите за фирмите. Подобно нещо очаква и благоевградчани. Боли ме страшно, тъй като само преди половин година местните данъци и такси бяха увеличени от ОбС с над 40 процента. ГЕРБ за пореден път излъгаха българските граждани - в кампанията обещаваха да не се вдигат данъци и такси. Знаем, че те са притиснати от бизнеса да приемат този законопроект", коментира Николай Бошкилов.

Той се надява, че управляващите ще проявят разум, предвид предстоящите местни избори и няма да гласуват тези драконовски налози на второ четене.

 

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: