Нищо скандално не откри проверката в Центъра за личностно и творческо развитие, обвиненията на синдикалистката Ичкова се оказаха клевета

„Няма нарушения в Центъра за личностно и творческо развитие, това установи проверката на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград, която бе разпоредена от Министерството на образованието. Пълната документална проверка бе извършена по настояване на Бонка Ичкова, председател на учителския синдикат към КНСБ и колежката и от КТ“Подкрепа“ Ирина Андонова. Ичкова две седмици не спря да хвърля обвинения срещу зам.кмета Христина Шопова,че е превърнала Центъра в нейна частна школа,че има редица документни нередности. На Шопова  и бяха вменени всякакви грехове, включително и че е станала феодал.

Ичкова впрегна цялата синдикална машина да доказва своята правота.

По-любопитно е,че тя докато тя работеше там на граждански договор не се възмущаваше и не сигнализира за драстичните и скандали нарушения, които е видяла. Проблемите в Центъра „цъфнаха“ след като бе прекратен договора на Ичкова, а зам.кметицата Шопова пък взела,че отказала да назначи на работа в Центъра снахата на синдкалистката.

Зададохме тези въпроси на Ичкова открито ,на брифинг, но тя отказа да отгвори истина ли е и защо не е подала сигнал по-рано, докато е работила там.Така или иначе проверката приключи.

  

Според директора на инспектората Ивайло Златанов домакинът набеден,че взима 1000 лева заплата, всъщност по щатно разписание се разписва за  529 лева.

 

Директорката на Центъра за личностно и творческо, която бе обвинена,  че няма никакв стаж и опит като педагог, всъщност има 17 години трудов стаж. Цветанка Гаврилова е преподавала хореография в Катедрата по изкуства в ЮЗУ, има бакалавърска диплома по хореографска педагогика и магистърска степен по управление на образованието.

По другите точки на обвиненията се разбра, че на 1 февруари т. г. Емилия Вишанина се е пенсионирала като заместник-директор на Центъра. Тогава Анелия Николова, която е съпруга на заместник-кмета по финансите в община Благоевград - Иво Николов, от финансов контрольор става заместник-директор по административната част, като предишната й длъжност е закрита като щат. 

Според Ивайло Златанов, по стария закон в учебно заведение с до 500 деца директорът може да си назначи един заместник, а ако децата са до 1000 - двама заместник-директора.

Сега обаче няма такова изискване и е въпрос на мениджърско виждане колко заместници ще си назначи директора на Центъра.В звеното по списък се водят в момента 1565 деца.

И още, твърденията ,че не се провеждат педагогически съвети са клеветнически. С протоколи е доказано, че за периода 2016-2017 г. са проведени 7 педагогически съвета, а решенията им са отразени в книга на Центъра. Невярно е и твърдението за липса на длъжностни характеристики на служителите. Длъжностните характеристики на учители и служители са изготвени и се съхраняват в личните им досиета. Изготвената характеристика на  Бонка Ичкова не е подписана от нея. Според директорката на центъра, комуникацията и с учителката по френски език Бонка Ичкова е била трудна и се осъществявала по телефона, или с имейли.

По отношение на обвиненията срещу общинското ръководство за неосигуряване на финансов ресурс проверката установи : Възприет е подход за смесено финансиране - Центърът осигурява таксите за участие на децата в конкурси, състезания и други изяви, както и частично пътните разходи, нощувки и храна. Разбира се центърът не може да покрие всички тези разходи затова община Благоевград намира начини да покрива по-голямата част от тези разходи, това важи особено за танцовите състави "Пиринче " и "Пиринска китка", които много пътуват и печелят призови места.

По въпроса, около който се вдигна пушилка, а именно за символичните такси, които са между 2 и 5 лева на дете в различните направления, въведени като контролна мярка от страна на общината, проверяващите заключиха: Таксите са определени на основание чл. 6 от наредба 1 на общината и е изключено да се твърди, че са незаконни.

Проверено е и твърдението за нецелесъобразност при утвърждаването на числеността на персонала и щатното разписание. Проверката установява, че  там работят -ръководен персонал 3-ма, педагогически персонал 29 и непедагогически -9.

И тук идва голямата роля на общината в Благоевград в поддържането на центъра за деца. Той се финансира със 162 000 лева от държавния бюджет. Месечният фонд работна заплата е 45 000 лева, т. е ако центърът разчита на държавното финансиране, ще има пари за заплати за 4 месеца. До момента средната заплата е 887 лева, 941 на педагозите, 755 на непедагогическия персонал. При увеличението на заплатите от 1 септември заплатите в центъра ще скочат от 920 -до 1250 лева.

Така обвиненията срещу общината на синдикалистките се оказаха абсолютни лъжи и клевети.


Няма добавени коментари.

Добави коментар: