Отново отрова погуби десетки диви и домашни животни между Долно и Горно Церово

След пет месеца историята се повтаря и днес са открити отровени диви свиня, кучета, птици между Долно и Горно Церово. Сигналът е подаден днес до РИОСВ Благоевград.
Надяваме се да няма лешояди сред жертвите! След месеци положени усилия, колонията в Кресненския пролом успя да се възстанови до 25 птици. 
След случая с отровени и убити над 30 белоглави лешояди в Кресненския пролом през април тази година, беше сезирана прокуратурата и държавните органи. Мястото на тровене беше локализирано от институциите и беше доказано от БАБХ с лабораторни токсикологични анализи, специално проведени в испанска лаборатория. Оказа се труп на крава, наръсен с отрова, край село Церово, покрай който бяха намерени труповете на няколко лешояда, диви прасета, лисици и др.

Търпението ни към държавното обвинение се изчерпва, след като случаят от април все още „отлежава“, въпреки че местопрестъплението е открито и доказано от БАБХ. Кравата, наръсена с отрова, също е идентифицирана със своя собственик. Разследването е неясно докъде е, а обвинение все още няма. 
Законът предвижда много строго наказание за такова престъпление срещу природата, ако то се докаже. 
Този случай (сериен) ще бъде описан надлежно и изпратен до служители в Европейската комисия (Главна Дирекция „Околна среда“), откъдето се администрира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и Програма „Лайф+“.

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: