Уникален фолклорен фестивал“Малешево пее и танцува“ събра на една сцена 3500 участници от България и чужбина

Четиринадесетият  международен фестивал „Малешево пее и танцува” събра над  3500 самодейци от страната и чужбина в село Микрево, община Струмяни. Мащабната за региона музикална проява  се провежда под патронажа на Министерството на културата. На сцената в подножието на Малешевска планина своя талант показаха  музиканти, певци и танцьори, а изпълненията им бяха оценявани от професионално жури.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев  сподели, че е горд да бъде домакин на фестивал от такова високо ниво, на фестивал, който повече от десетилетие – пази съхранява и предава на бъдните поколения красотата и богатството на фолклора.
„Малешево пее и танцува“ - нашата мисия, гордост и визитна картичка с която прославяме приказно красивото Малешевие. През годините фестивалът се утвърди като един своеобразен културен мост на приятелството и любовта между хората, на вечното, неподправено и истинско народно изкуство, наречено фолклор. 
От създаването си до сега фестивалът е подчинен на една единствена идея – да представя, съхранява и разпространява фолклорното богатство не само на Малешевието и България, но и на Балканите, Европа и света.
Община Струмяни е благословено кътче от рая, което се гордее със своята природа, традиции, празници, но най – вече със стойностни и трудолюбиви хора, които неспират да й вдъхват сили за нов живот, а „Малешево пее и танцува“ – показва, че границите не съществуват и събира хиляди самодейци и ентусиасти със силата на обичта към народните песни, танци и обичаи.

Сред официалните  гости на фестивала тази година бяха посланика на Куба в България – г-н Педро Пабло Сан Хорхе,първи секретар на посолството на Република Македония в България – г-н Зоран Мираковски,кметове от Малта, Италия, Гърция, Румъния и Македония.

Фестивалът бе съпътстван с много оригинални изложби и концерти. А хилядите участници напълниха хотелите в Сандански за радост на местния бизнес.


Няма добавени коментари.

Добави коментар: