20-годишен студент в Американския университет в Благоевград се завърна от бригада в Аляска заразен с листерия.

Младежът имал  сериозни оплаквания- нетърпима болезненост към светлината, главоболие и висока температура. Приет е за лечение в инфекциозно отделение на благоевградската болница в нестабилно състояние, първоначално съмненията били за остро заболяване на нервната система – менингит и енцефалит.

След извършени специализирани изследвания е установено, че се е заразил с бактерията листерия. Диагнозата е потвърдена от националния консултант доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.
„Тази инфекциозна болест е рядко срещана, известна е повече на ветеринарите, разпространена е сред дивите и домашните животни, изключително рядко поразява хора – каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев пред в.СТрума.
Информиран бях веднага за случая, касае се за младеж, който се е завърнал от студентска бригада в Америка. Бактерията листерия се среща на всички континенти, в страни с различни клима¬тични условия, като се размножава във водата, върху растения, в хранителни продукти. При хората заразяването става при контакт с болни животни или при упо¬треба на заразени продукти от животински или растителен произход. Сред тях най-голяма опасност представляват непастьоризираните млечни продукти, меките сирена, месните полуфабрикати, пушените меса и риба. Студентът е работил в заведение, там сред извършваните дейности е и чистене на морски дарове – миди. Не е известно точно как е станало заразяването, основният път е хранителният, но има и друг – въздушно-капков, през лигавиците на диха-телните пътища, конюнктивата на очите, наранени участъци на кожата. Източник на инфекция може да бъде и болният човек, както и този, който е само носител на бактерията, заразяването е възможно при напълно здрави хора”, заключи д-р Митев.
За случая е информирана и Регионалната здравна инспекция в Благоевград.
Директорът на „Надзор на заразните болести“ д-р Веселка Мончева, потвърди за случая с уточнението, че се касае за единичен и изолиран случай, няма други пациенти с това заболяване.
След комплексно антибиотично лечение 20-годишният младеж е стабилизиран и завчера е изписан за домашно възстановяване.
 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: