Денят на Мароко в Белица се превърна в красив празник

8 декември се превърна в истински празник за населението на община Белица с проведения ден на Мароко.Първата масова проява се организира по идея на кметът  на община Белица Радослав Ревански и евродепутатът и Вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите Илхан Кючюк. На публичното събитие проведено в туристическия  информационен център  в града, освен посланикът на Кралство Мароко Н. Пр. Закия Ел Мидауи , присъстваха и  народният представител от ДПС Елхан Кълков, Областният лидер на ДПС - Ведат Хюсеин, общински съветници, общински служители и  приятели на  кмет Ревански  от област Благоевград и  София.

При откриване на събитието Радослав Ревански сподели пред присъстващите за възможностите за бъдещи съвместни инициативи в областта на културата, образованието и икономиката  с  Кралство Мароко. „За мен е чест , че  Н.Пр. посланик Закия Ел-Мидауи е сред нас, което е достатъчен показател за желанието на държавата Мароко да сътрудничи с община Белица. И това не е случайно, защото между България и Мароко, съществуват дългогодишни ползотворни връзки и двете държави  имат много общи черти. На първо място е интересът като туристически дестинации, които предлагат атрактивни почивки на море, почивка на планина и богато  културно – историческо наследство. И в двете държави, различните етноси съжителстват в мир и разбирателство от векове, а  аз се чувствам горд, че съм градоначалник на община, която е  модел за мирно и щастливо вековно съжителство между християни и мюсюлмани. Кое е сходното още? Това е благия характер на хората и тяхното гостоприемство, а ако погледнем към родопските носии или чипровските килими  много си приличат с берберските в Мароко”.

 В изказването си Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи подчерта за 12 - вековната история на Мароко и двата основни етноса – араби и бербери, които  никога не са имали конфликт.Тя заяви своята категорична готовност да продължи линията на сътрудничество и активно партньорство в сферата на културата, образованието и икономиката. „Готова съм да работим заедно и да покажем  най-доброто от богатството на културно-историческото наследство на Мароко в Белица.Днес за това сме тук за да може жителите на община Белица да се докоснат до Мароко като опитат от специалитетите на мароканската кухня , да се докоснат до една вековна мароканска традиция запазена до днес приготвяне на чай  „Чайна церемония”, да се запознаят с типичните  марокански  женски традиционни костюми – Кафтани. Посланик Ел Мидауи представи и съвременното развитие на Мароко и новостите в някои сектори, като възобновяемата енергетика и туризма.

В изказването си българският евродепут Илхан Кючюк, похвали кметът на община Белица за активната му работа като кмет. Той наистина се оказа един от най-успешните наши кметове. Господин Кючюк сподели и за прекрасните си  впечатления от държавата Мароко, която е имал възможност да посети. Страната е отделена от Европа с Гибралтарския проток.На никое друго място Африка и Европа не са толкова близо разположени една до друга, колкото при Гибралтар. Гибралтар е пример за етническа и религиозна толерантност. Впрочем църквата и джамията се намират една срещу друга, а по средата между тях е разположен университетът“, коментира евродепутатът.

По време на събитието кметът Радослав Ревански и Посланик Ел Мидауи, обсъдиха  възможностите за организиране на съвместни събития и провеждането на изложения на марокански стоки в Белица.Постигнаха договореност за участие на държавата Мароко във второто издание на  празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности”, който през 2018 г. ще се проведе на 1 септември. В него Кралство Мароко ще бъде представено с разнообразна занаятчийска продукция, характерни за страната специалитети разкриващи финия вкус на мароканската кухня, изложба на продукти от домашния интериор и др.


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: