Мирен протест в Благоевград, студенти поискаха повече сигурност и по-малко жертви на пътя

Около 100 студенти направиха днес протестно бдение и шествие в Благоевград в памет на прегазената вчера на пешеходна пътека Фатиме Колашева. 19-годишната студентка от ЮЗУ пресичала на пешеходна пътека на път за лекции, когато я прегази камион натоварен с над 10 тона пясък и я уби на място.

Нелепата смърт на младото момиче разгневи благоевградчани и младите хора , които живеят в квартала  на студентските общежития и днес те излязоха на протест с искане да се обезопаси района.  Студентите блокираха кръстовището където се случи нелепия инцидент, а при тях на място отидоха кмета на Благоевград Атанас Камбитов и шефа на КАТ Данаил Стоицов.

Повечето се оплакаха от огромна натовареност в района, масово незаконно паркиране на автомобили, поискаха светофар ,  още пешеходни пътеки и повече контрол и санкции на нарушителите. Майките с колички пък заявиха,че няма достатъчно широки тротоари, за да се придвижват безопасно. Други разказаха,че редовно на тази улица вечерно време се правят гонки и се кара с бясна скорост.   
Шефът на КАТ обясни,че въпросното кръстовище е правилно организирано от гледна точка на Закона, има и необходимата маркировка и знаци. Но и обяви,че масово не се спазват правилата. Каза още,че КАТ разполага само с една патрулка за рамките на града и няма как да е непрекъснато само на тази улица, защото  невралгичните точки са много повече от тази.

Студентите го контрираха и му казаха-тук виси по цял ден ваш патрул, но нищо не прави, освен да пият кафета и да заглеждат момичетата. Ние искаме всеки, който е нарушил закона да бъде санкциониран, водачите да имат страх от наказания, а не да ни говорите за статистики... 

„Всички сме ядосани и гневни, аз също съм родител и съм потресен от нелепия инцидент, но трябва и всички да станем по-дисциплинирани, да се научим да спазваме правилата, а не да мислим,че те са за другите, а не за нас, каза кмета Атанас Камбитов.

 Това е една от широките улици на града, има всички знаци и маркировки, щом искате още пешеходни пътеки ще бъдат направени, но трябва и да се научим да бъдем по-съвестни и шофьори и пешеходци, каза кмета. Той уточни,че от 47 станали произшествия в града ,20 са на пешеходни пътеки. За догодина пък са предвидени в целия град да се поставят и  шумящи маркировки. Обеща и да се постави на кръстовището светофар за пешеходци, както е готов да чуе и още предложения от експерти.

 Шефът на КАТ Данаил Стоицов заяви,че от началото на годината са съставени актове на над 1000 нарушители за неправилно паркиране, но обясни,че  масово не се плащат глобите. А когато няма истинска санкция, то няма и стопиращо действие.

Според експертите, които още разследват причините за инцидента, вероятно шофьорът на камионът при завой надясно не е видял момичето заради мъртва точка и невнимание от негова страна.

Протестиращите студенти направиха и шествие, обиколиха централните улици на града, като на всяка пешеходна пътека блокираха движението  с падане на колене и мълчание в памет на загиналата тяхна колежка.

Студентите бяха категорични,че ще следят да се направят обещаните промени  и ако това не стане отново ще протестират.

Междувременно кмета на Белица Радослав Ревански обяви тридневен траур в памет на загиналата Фатиме, която е от тази община. Прекратяват се всички културни и коледни мероприятия.

Фатиме бе студентка в първи курс в Югозападния университет, учила е за медицинска сестра.
 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: