Депутатът Богдан Боцев: Необходима е цялостна промяна на модела на здравеопазване в България

Изключително важни и полезни срещи проведоха депутатите от т "БСП за България" в Народното събрание проф. Георги Михайлов, Иван Ченчев и Богдан Боцев.. 
Те направиха заедно с кмета на Гоце Делчев Владимир Москов две срещи- едната с лекарите и главните сестри, работещи в МБАЛ "Иван Скендеров", а втората с общопрактикуващите лекари от четирите общини в района. Темата на срещите бе "Проблеми на здравеопазването в България".

„Колегата ми проф. Георги Михайлов е лекар и член на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, затова за мен бе изключително важно той да постави проблемите и възможните решения, според него, а от друга страна да чуе своите колеги от Гоце Делчев и техните виждания. С проф. Михайлов и с другия ми колега в Парламента Иван Ченчев сме категорични, че е необходима цялостна промяна на модела на здравеопазване в България. Същото бе споделено и от лекарите по време на двете срещи. Като основни проблеми те посочиха недофинансирането на общинските болници и недостига на кадри, което е проблем в национален мащаб. 
Според проф. Михайлов, в частните болници в България са съсредоточени скъпоплатените клинични пътеки, което води до практическото източване на здравната каса. Обратно, в малките общински болници, като тази в Гоце Делчев, пътеките не са достатъчно финансирани, а броят на хората, които се лекуват е много голям. Затова е нужно да се промени и актуализира стойността на клиничните пътеки. Проф. Михайлов бе категоричен, че сегашното им остойностяване не е реално. Това е грешка допусната още в самото начало, тъй като стойността е определяна без ясни критерии. 
Много важно е също да има приоритет в държавната политика по отношение на болници, които са в отдалечени и труднодостъпни райони, без наблизо да има друга болница - каквато е МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев. Такива болници трябва да бъдат допълнително подпомагани, защото те са от изключителна важност, коментира депутата Боцев. 
По време на срещата ни с общопрактикуващите лекари, с безпокойство научих за един много сериозен проблем - всички те са в предпенсионна възраст. Още по-лошото е, че няма нито един млад лекар, който да е проявил желание да работи като личен лекар. Това е много голям проблем, за който трябва да се търсят варианти за решаване, каза още гоцеделчевския депутат.


Няма добавени коментари.

Добави коментар: