Всички български градове, кандидати за Европейска столица на културата подадоха едновременно апликационните си форми за участие в конкурса

 

Кметовете на София, Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, Бургас, Шумен, Варна, Габрово, Русе и Велико Търново подадоха едновременно апликационните форми за участие конкурса за Европейска столица на културата днес. Събитието се състоя в Министерството на културата, от 10:00 часа.  Министърът на културата Петър Стоянович приветства идеята на София и Югозападния район всички градове да подадат своите документи едновременно и пожела късмет на участниците. Координатор в процеса по кандидатстване е Министерството на културата, а първите резултати за градовете, които продължават в надпреварата ще бъдат ясни през май 2014.

Благоевград, Перник, София и Кюстендил участват с обща кандидатура в конкурса. Апликационната форма на четирите града е поставен акцент върху възстановяването на културната инфраструктура, създаването на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки един от градовете  има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които работят по кандидатурата. Мотото, което носи Благоевград в рамките на кампанията е „Бъдеще предварително”. То е насочено към младите хора в общината, както и към онези, които ще продължат развитието на културата в региона.

 

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: