Точат пари от МВР с бележки за пътни разходи

Деловодителка от Областната дирекция на полицията в Благоевград разкрила схема, през която служители на МВР точат пари от ведомството. 36-годишната Янка Тапанска сигнализирала за престъпните нередности още преди 5 месеца, но едва вчера се разбра, че по него са образувани проверки в прокуратурата, инспектората и отдел “Вътрешна сигурност” на МВР.
Юруш към
 Силистра
 
В течение на петгодишната си работа на длъжност системен оператор и деловодител във Второ районното управление на ОДП-Благоевград, тя забелязва, че голяма част от полицаите вземат по 70-80 лв. пътни разходи, когато ползват годишната си отпуска.
Покриването на пътните разходи на полицаите по време на годишния им отдих е тяхна придобивка, съгласно член 212 ,ал. 6 от Закона за МВР. За целта те представят служебна бележка от тази дирекция на полицията,в чийто район са били на почивка. Но бдителната чиновничка Тапанска установява, че между дирекцията на полицията в Благоевград и тази на Силистра се разменят по пощата празни, но подпечатани, бланки на служебни бележки за изплащане на тези пътни разходи. Остава съответният служител да си попълни името и да получи сумата.
“ По документи после излиза, че всички благоевградски полицаи са почивали в Силистра, защото се оказва, че тя е най-далече от Благоевград на картата на България и пътните дотам са най-скъпи. И истината е, че и без никой да е пътувал доникъде, се вземат тези пари. Това е използване на официални документи с невярно съдържание. И то се прави системно със знанието на всички. По смисъла на закона в случая има организирана престъпна група на служители от ОДП-Благоевград и ОДП-Силистра с цел източване на пари от бюджета”, казва Тапанска.
Тя е студентка последна година по право. Предложили и на нея така да вземе допълнителни пари, но тя отказала. Попитала как може така, а колегите  казали - “ами това е проформа, нали парите се полагат, какво сега се правиш на буквояд?”.
Тапанска написала сигнал до министъра на МВР Цветлин Йовчев, новоназначен тогава, до прокуратурата, до шефа на ОДП-Благоевград комисар Георги Костов и до шефа на силистренската полиция. Отделно поискала по закона за достъп до обществена информация справка от шефа на ОДП-Благоевград - за последните три години какви суми са изплатени за “пътни разходи”. Получила отговор - за три години са изплатени само в благоевградската дирекция 38 066 лева, както следва: за 2010 г. - 10 692 лв., за 2011 г.- 13 565 лв., за 2012 г. -13 809 лв.
Както се вижда, сумите нарастват с всяка изминала година.
“Може на някой да му се стори, че това е дребно, но не е. Защото се предполага, че в МВР всички служители трябва да спазват законите стриктно. Нали самите те прилагат законите спрямо обикновените хора? Ако икономическа полиция беше разкрила такова нарушение в друго ведомство , щеше да се хвали, да вдига шум... Значи това, което не може за обикновените хора, за полицаите може”, възмущава се Тапанска.
Разплата
Заради своята бдителност деловодителката си изпатила.
“Първо започнаха да ме гледат под вежди, след това и подхвърляха думи като предателка, чух и заплахи зад гърба си. Не ме е страх, може би защото нямам семейство, нямам деца. Нямам какво да губя, имам само едното си добро име”, казва тя. 
Директорът на ОД на МВР комисар Георги Костов  изпратил 6 реда в отговор на нейния сигнал - че “ във връзка с подадената жалба е извършена проверка, но не са установени неправомерни действия от страна на служители на ОД на МВР.”
Същевременно включили Тапанска в списъка за съкращения.
“И това няма да ме спре, аз ще продължа да отстоявам закона и правата си. Не може всички в тая държава да си мълчим, да се страхуваме! Какво браним? Една държавна заплатичка ли?” , коментира Тапанска.
Нейни колеги отказаха пред “Труд” коментар. Но стана ясно, че преди три дни група от тях изпратили писмо до министър Цветлин Йовчев - че я подкрепят и че тя е съвестен служител, който не заслужава саморазправа.
Разкритието на Тапанска за пътните разходи не е първото, което тя прави за далавери на служители от МВР.
Парола: Прикрий
колега
Преди известно време тя попада на запитване от ОДП-Стара Загора до ОДП-Благоевград във връзка с нарушители на пътя, заснети с камери за превишена скорост. От Стара Загора искат данни за лицата, за да им се връчат наказателните постановления за глоби. Оказва се, обаче, че тези лица са полицаи. И колегите им се опитват да ги скрият. 
“Знаете ли как става? Случайно документите със запитването за нарушителите се забавят в касата за срок от една година и тогава изтича срокът на давност. А преписката се прекратява. Или пък се пише по документите - “търсеното лице не е намерено на адрес”. А то лицето е колегата ни и всеки ден се срещаме с него. 
Полицаите закон не ги хваща - така излиза май”, казва Тапанска.
И за случаите с камерите тя пак пише до прокуратурата и всички възможни други инстанции.
Окръжната прокуратура прави проверка и я приключва със заключение -няма данни за престъпление. Апелативната прокуратура отменя това постановление с мотив, че проверката е непълна и повърхностна. Възлага се нова проверка по случая, но на кого ? - на комисар Костов.
Прокуратурата изисква от него да проверява своите подчинени и себе си. 
 “Все едно дявола да се прикади сам с тамян. Нещо системата е сбъркана. Сравнително лесно е да се осъди крадец и измамник, но не и ако е в униформа на полицай. В най-лошия за него случай го наказват дисциплинарно”, горещи се Тапанска и се заканва: Аз няма да се предам”.
 в.ТРУД
 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: