Една година след трагедията в рудник "Ораново": Природата виновна за смъртта на петима миньори

След дни се навършва една година от огромната трагедия в рудник "Ораново", където загинаха петима миньори - четирима бяха затрупани, а друг получи инфаркт от стрес и изтощение. До днес обаче виновни за ужаса и смъртта няма. Нещо повече - две експертизи доказаха, че виновна е ... природата.

В селата на община Симитли, където живеят все миньорски семейства, заключенията на експертите не са изненада. "Потоп заля "Аспарухово" и там загинаха хора, и там накрая няма да има виновни", говорят хората. Те вече не искат да коментират драмата в "Ораново", а просто казват: "Уморени сме от тая държава и дивотиите, които се случват." И допълват: "Мъртвите са си мъртви, близките им тъжат за тях, животът продължава. Лошото е, че няма поука."

Какво се случи

Всичко започна на 16 юли 2013 г. около 9,30 ч, когато се свлече земна маса и затрупа четирима работници в 64-а галерия. Часове по-късно мъртви бяха извадени Асен Стойнев и Христо Младенов. Останалите двама миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов останаха в неизвестност. Нямаше яснота дали са починали и остана лъч надежда, че може да са се скрили някъде и да чакат спасение. Така започна безпрецедентна спасителна операция, при която в продължение на 18 дни се прокопаваше тунел, за да се разчисти свлачището. До пълно изтощение спасители от Бобов дол и миньори от рудника копаеха на ръка и изкарваха кал, камъни и земна маса. Тогава инфаркт получи и почина друг миньор - Асен Грънчаров. Едва на 18-ия ден бяха намерени телата на Лазаров и Михайлов.

През това време в рудника идваха и си отиваха министри, областни управители и инспектори по труда. В парламента валяха изказвания. Президентът Росен Плевнелиев настоя виновните да бъдат наказани строго. Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща да се създаде национална минно-спасителна служба и да защити работниците от "ширещия се див капитализъм".

Равносметката

След година равносметката е следната: Концесионерът изплати 111 000 лв. вноски, които дължеше на държавата. Рудникът за кратко бе затворен, но отвори. Трима миньори напуснаха. Останалите се върнаха на работа. Мъртвите са погребани, застраховките са изплатени. Държавна минно-спасителна служба няма. Няма обвинителен акт за смъртта на петимата миньори.

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Разпитани бяха над 50 свидетели, назначени бяха експертизи. С най-голям интерес се очакваше резултатът от техническата. Тя трябваше да даде отговор има ли виновни длъжностни лица и какво е довело до свлачището, убило миньорите.
Докато се чакаше държавната експертиза, концесионерът на рудника - бизнесменът Красимир Михайлов, поръча частно изследване от едни от най-авторитетните специалисти.

Частното заключение

Натрупване на четири непредвидими и неблагоприятни фактора са причина за трагедията в "Ораново". Основната е разлом, който не е бил проучен и за чието съществуване никой не е предполагал. Това гласи заключението на частната експертиза.

Непроученият разлом е бил точно над фаталната галерия 64. За първи път специалистите са използвали метода сеизмична томография, направили са скрининг на пластовете от 64-а галерия до повърхността. Експертът проф. Павел Пенчев обясни, че четирите обстоятелства, довели до трагедията, са: наличие на раздробени маси, на достатъчно количество подземни води, висок наклон, по който целият този материал е изтекъл и е запълнил галерията, и динамичното въздействие при отцепването.

"Това и Господ не може да го предвиди. Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил", обясни проф. Пенчев.

След тази експертиза излезе и държавната, която бе възложена от прокуратурата на девет професори, доценти, доктори на науките от Минно-геоложкия университет в София.

Те са изчели 2866 листа материали по разследването и са обследвали терена.

Държавната експертиза

Заключението им е: "Калният пробив на 16 юли 2013 г. е резултат от трудно прогнозируемо съчетание по място и време на различни минно-геоложки и производствени условия. Нямало е как да бъде предвиден."

Експертите са категорични, че съмненията за недостатъчно укрепване на галерията са необосновани. Те са установили, че в деня на инцидента в галерията работниците са направили два взрива, които са били технологично съгласувани. Използвали са около 9 кг взривно вещество. След проветряване и изчакване около 9-10 ч са влезли четирима копачи.

Около половин час траело източването на въглищата. След това без никакви видими или звукови признаци земната маса от кал, вода, глина и скални късове се е свлякла. Взривовете не са причина за аварията, гласи заключението.

В доклада експертите предупреждават, че заради дългогодишното експлоатиране на рудника по метода на обрушването целият терен е с гъсти сондажи и изоставени минни изработки, които са го деформирали. Допълнително е усложнен и от две свлачища. В бъдеще трябва да се извършва непрекъснат мониторинг, за да се гарантира безопасността.

След тези заключения се чака прокуратурата да каже дали ще има обвинителен акт за смъртта на петимата миньори. А междувременно в съда взеха да падат актовете, които Инспекцията по труда написа на рудника за пропуски в безопасността.в.ТРУД, автор Светлана Василева

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: