Как да се справяме при шипове на врата

 Често срещани във вратната област, шиповете на врата (наричани още остеофити) представляват костни израстъци, които тялото ви може да произвежда по ред причини.

Често шиповете на врата са в резултат на друго заболяване, като например остеоартрит. Естественият защитен механизъм на тялото се опитва да замени износените хрущяли в ставите с костни образувания. Шиповете на врата могат да се образуват също от прекомерно натоварване, триене или стрес за продължителни периоди.

Друга причина за шипове на врата се оказва неправилната стойка и продължителното седене на едно място, например по време на работа. В такъв случай мускулите на гръбначния стълб са постоянно напрегнати и както при редовните упражнения – с времето тялото се опитва да заздрави мястото. Така в областта на сухожилията се образуват костни израстъци, които пък започват да притискат кръвоносни съдове и нерви.

Симптомите при шипове на врата обикновено се проявяват като неврални усложнения. Това означава, че най-често се наблюдават мускулни спазми, отпадналост, изтръпване, гъдел или болка в засегнатото място. Главоболието също може да е съпътстващ симптом при шиповете. Заболелият от шипове на врата изпитва характерна болка при физическо натоварване, която отслабва след почивка.

Скованост във врата може да се получи, когато самите шипове се отделят от костта и попаднат между гръбначните прешлени, където могат да блокират движението.

Диагностицирането на шипове на врата става със CT скенер или рентгенова снимка, като може да бъдат извършени и допълнителни изследвания, за да се установи какви щети са нанесли шиповете на околни нерви.

Лечение на шипове на врата

Имайки предвид, че шиповете на врата са заболяване, свързано предимно с неправилната стойка и застояването, преди всичко трябва да промените начина си на живот. Бъдете по активни, внимавайте за правилната си стойка, не стойте прекалено дълго на едно място (например пред компютъра) и си изберете удобни легло и възглавница.

Същинското лечение на шиповете на врата е медикаментозно (при което се приемат различни болкоуспокояващи в комбинация с масажи, балнеолечение и физически упражнения) или оперативно, което е прекалено инвазивно и има дълъг период на възстановяване.

Масажите и спа процедурите оказват благоприятен ефект върху кръвообращението и облекчават болката и напрежението във врата, породени от шиповете. Приемането на обезболяващи трябва да става само след консултацията с лекар, тъй като има опасност от усложнения и допълнителни проблеми.

Съществува и модерно алтернативно лечение, което разчита на хранителни добавки, чрез които организмът да възстанови хрущялите. Ако вашият лекар прецени, може да ви препоръча използването на хранителни добавки като част от лечението на шипове на врата.

Голямо облекчение на различните симптоми и оплаквания, причинени от шипове, се наблюдават още в първите няколко дни под въздействието на естественото конопено въже против болки -  КОНОСАН. То има още противовъзпалителен ефект, отпуска вратната мускулатура, намалява главоболието и световъртежа.


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: