Куцо и сакато щурмуват общинските съвети

Все е било голямо натискане по листите за общински съветници през годините, но като на тези местни избори такава голяма  блъсканица не е имало . Куцо и сакато е тръгнало да става местен депутатин, да се отърка у властта и да закачи някоя далаверка.  Така де, не само кметовете да потриват ръце.  Откакто управлението на провинциалните градове се превърна  в нещо като демократичен феодализъм  и ловко се командва с услужливо вдигнатите ръце на общинските съвети, то да си съветник стана доста привлекателна професия за гъвкавите, безкрупулните  и пресметливите. Затова и голямото натискане в България е за съветническо място, а не толкова за кметове. 40 хиляди българи са мераклиите за местните парламенти.

Като погледне човек листите на произволно избран град се вижда,че в над 50% от  кандидатите за старейшини  са издигнати от три или четири партии зелени, три или четири партии земеделски, пак толкова на брой соцаилдемократи- все забравени партийки, но регистрирани законно и активиращи се винаги , когато има местни избори.  Алъш-веришът да се сдобиеш се регистрирана подобна формацийка струва от 3 до 10 хиляди лева.  И айде на пазар за електорат. Гласовете струват минимум 20 лева и с проста сметка излиза, че за да станеш съветник на човек му трябват кеш пари не повече от 5  хиляди лева.  Но после за четири години   келепирът е толкова голям, че парите се избиват многократно. Ако искаш гласуване на ПУП-че, на ликвидация на съсобственост или какви ли още не общински услуги, вдигането на ръка „за“ струва минимум  хилядарка.  И така ставаш хем богат, хем уважаван, хем част от провинциалния елит. Пък и в тази държава няма закон, който да търси сметка  за гласуването на съветниците. Сбъркал, не сбъркал, лобистко решение, не лобистко- няма отговорност,нито съдебна, нито аминистративна.

Да си съветник е най-сладката работа в България ,сдобиваш се  с пари, с власт и най-важното не носиш отговорност. Истински Джакпот.

Затова не трябва да ни учудва, когато от  афишите на листите ни гледат суратите на пишман бизнесмени, на местни пеперудки дето сменят партийте като гащи, на криминално проявени, на цигански барони,синове и щерки на новозабогатели  първенюта, на лихвари и всякакви други народни изедници. А изборът е ваш-драги избирателю, и  ти решаваш кой да те представлява! АВТОР-  PIRINNEWS

Всяка прилика с познати вам лица не е случайна! 


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: