340 хил.долара остави в завещанието си на Американския университет д-р Джераси, бащата на хапчето „антибебе“

Доктор Карл Джераси , по-известен като бащата на противозачатъчното хапче, завеща 340 хиляди долара на Американския университет.  Тази вечер синът му долетя от Америка, за да изпълни  бащината воля и обяви официално дарението в Америанския университет в присъствието на много гости. Сред тях бяха  

 Филип Димитров, член на Конституционния съд и министър-председател (1991-1992 г.) на България, председателят на Настоятелството на АУБ Иван Манев и президентът на университета Кевин Аспегрен , зам.кмета на Благоевград Зорница Кралева и други.

 Джераси почина на 30 януари тази година. Той по бащина линия е български евреин.

„Бащата” на противозачатъчното хапче и световноизвестен учен Карл Джераси - една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие в света, почина на 30 януари 2015 г. Роден във Виена, но прекарал част от младостта си в България, д-р Джераси получава своето висше образование в САЩ. Той е автор на повече от 1 200 научни публикации и е един от двамата американски химици, удостоени с двете най-високи Американски научни награди: „Национален медал за наука” (през 1973 за първия синтез на стероиден контрацептивен лекарствен препарат за перорална употреба, известен  като „хапчето”) и „Национален медал за техника” (през 1991 за популяризирането на нови подходи за контрола над насекомите). Д-р Карл Джераси беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на АУБ на церемонията по дипломирането на студентите от АУБ през м. май 2013 г.

 

 


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: