След дъжд-качулка! Прокуратурата почна проверка на спортните площадки заради смъртта на ученик

Окръжна прокуратура - Благоевград сe самосезира по реда на надзора за законност, относно възникналия инцидент с непълнолетно дете на спортната площадка в ОУ "Н. Парапунов" - Разлог. Миналата седмица футболна врата в двора на училището падна върху 14-годишния Атанас Мишков и счупи черепа на момчето. След три дни в кома осмокласникът почина. Оказа се,че застопоряващото въже на вратата е било откраднато и тя не е била обезопасена.

Държавното обвинение извън дознанието за смъртта на Наско  е разпоредило на контролните органи във всички 14 общински администрации да изяснят и установят актуалното техническо състояние и собствеността на площадките за игра - спортни и детски, включително и такива, които са в училищата и детските градини.
При проверката контролните органи трябва да установят и документират брой, местонахождение и собственост на откритите и закрити площадки за игра, кой е ползвател и на какво правно основание, брой и местонахождение на въведените в експлоатация площадки за игра, както и на тези, които не са въведени в експлоатация. Ще се проверява и техническа безопасност на съоръженията, предвидени ремонтни дейности, срок за извършването им.
Окръжна прокуратура трябва да бъде уведомена от кметовете на общините с обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации в т.ч. нарушенията, предприетите конкретни мерки за отстраняване и издадените административни актове.
Определеният срок за извършване на проверката е 45 дни.


Няма добавени коментари.

Добави коментар: