Протестиращите лекари от Благоевград: Министър Москов иска да е наш господар!

В амбицията си да стане господар на медиците, министър Москов създаде хаос в здравната система, непознат досега. Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, които не са доволни от водената политика. Това се казва в декларацията на болничните колективи, прочетена от д-р Георги Георгиев, шеф на СБАЛО „Свети Мина” – Благоевград на протеста на медиците от Пиринско.

За първи път се обединиха здравни работници от частни ,държавни и общински болници и излязоха заедно да изразят несъгласие с реформите на здравното министерство.

Така над 150 месици излязоха в Благоевград на протест.

„Така наречените реформи ще доведат до увеличение на плащанията от страна на пациентите, до трупане на дългове от болниците, до забавяне на оборудването на здравните заведения с техника и апаратура. С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да избират болница”, казаха медиците .

Председателят на УС на РЛК в Пиринско д-р Съби Хаджиев припомни защо не са подписали Националния рамков договор. Нито Националната здравна карта била готова, нито важни наредби, неясни били критериите за лекарите в доболничната помощ.

 Не се зачита мнението им от ръководството на здравното министерство, министърът имал арогантно поведение по отношение на цялата медицинска общност. „Ясно е, че промените не стават днес за утре. Но искаме стабилност в системата. Основното е да се заделя нормален процент от брутния вътрешен продукт, който сега е около 4%. В белите страни той е 8-10-12 процента, настояваме тук да е поне 8%”, заяви д-р Анатоли Тачов. Според него и колегите му реформите са неадекватни. Има прекален стремеж да се подлага всичко на някакъв ужасен контрол, като чели работещите в здравната система са престъпници, които по цял ден се мъчат да откраднат парите на министерството и да навредят на пациентите си. 

 


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: