Да се раздели шосето за Гърция в Кресненското дефиле ,предложиха на кръгла маса

Да се  поставят разделителни съоръжения  по осовата  линия на пътя в най-критичните точки   в Кресненското дефиле, да се ремонтира обходния път и там да се пуснат за движение тировете, да се поставят светлинни табели и така да се намалят кървавите инциденти в този критичен участък. Това  бяха само част от предложенията, които се  дадоха на провела се кръгла маса в Благоевград за безопасността в Кресненското дефиле. Срещата бе иницирана от председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Настимир Ананиев от Рeформаторския блок.

„ Трябва да признаем,че този участък е проблем и трябва да вземем някакви мерки сега, преди старта на ваканционния летен сезон. Един човешки живот да спасим си струва, каза Ананиев, който бе и модератор на дискусията ,на която дойдоха представители на Пътната Агенция, на МВР,  кметове на общините Симитли и СТрумяни ,областна управа и други.

Ананиев предложи на Пътната Агенция да проучи въпроса колко ще струва поставянето на разделителни съоръжения на критичните места. Първоначално той поиска на целия 17 км.участък да има такива съоръжения, но се оказа,че това ще доведе до задръстаствания. Кметът на Симитли Апостол Апостолов пък обясни,че ако се ремонтира обходния път и там се пуснат само тировете, ще се разтовари движението. И още-това ще помогне и за последващото строителство на магистралата.

Депутатът Ананиев изнесе данни, според които за последните  три години – от 2013 до 2015 г., в 17-те километра на този пътен участък са станали 172 тежки катастрофи с 15 загинали и 82 ранени.
Комисар Бойко Рановски, шеф на КАТ „Пътна полиция"съобщи, че основно неправилните изпреварвания и навлизането в насрещната  лента най-често водят до трагични пътни произшествия. Шефът на ОД на МВР – Благоевград Росен Танушев разкри, че пътни полицаи  в региона разполагат само  с две мобилни и една стационарна система за контрол на скоростта. Той съобщи,че само за 2015 година в този пътен участък са регистрирани 12 874 нарушния на водачи на МПС, от тях 7739 /60%/ са за превишена скорост.

Шефът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ Георги Златев заяви, че пропускателната способност в района не отговаря на засиления трафик на автомобили. Там са поставени над 200 знака, проблемът е, че те не се спазват. Уточни, че разделители се поставят при най-малко трилентов път, а в дефилето лентите са две. „В много по-малка степен пътната инфраструктура е причина за катастрофите, отколкото човешките грешки и неспазването на Закона за движение по пътищата. Ще се прецени има ли техническа възможност за такива разделители", каза той. В дългосрочен план с изграждането на АМ „Струма" проблемът ще бъде решен, но сега се налага да предприемем мерки в краткосрочен план, заяви Настимир Ананиев.

Той заяви още,че  следващата седмица ще говори с регионалния министър Лиляна Павлова, за да поиска въвеждането на нов знак „Внимание, мотористи!". Целта е да се постави в тези пътни участъци, където има концентрация на мотоциклетисти.


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: