Анна Бистричка, ДБГ-Благоевград: Благоевград и целият регион може да бъде притегателен център за инвестиции

 Благоевград може да бъде много привлекателен за инвестиции, а довършването на автомагистрала „Струма“ ще даде допълнителни възможности. Моята цел като заместник-областен управител с ресор „Икономика“ е стимулиране на малкия и средния бизнес на територията на областта, както и подкрепа за стартирещите млади предприятия, тъй като те са гръбнакът на всяка икономика.

Това каза Анна Бистричка, заместник-областен управител и областен координатор на ДБГ от РБ, на срещата с представители на бизнеса от Област Благоевград, който се проведе в понеделник, 20 юни. По покана на Бистричка на срещата присъстваха заместник-министъра на икономиката Даниела Везиева и Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок.

Без икономически ръст няма как да бъде отделен нито 1 лев повече за образование или здравеопазване. Нашата основна задача трябва да бъде да помагаме на бизнеса, затова е и днешната среща, добави тя.

Идеята на тези кръгли маси е да говорим за регионалните политики. Дисбалансът между регионите е голям проблем, национална рамка има, но докато няма работещи местни стратегии няма как да преодолеем регионалния дисбалнс, категорична бе заместник-министър Везиева.

Нашата задача е да си говорим с местния бизнес, местната власт и да намерим мястото на всяка една община в националната рамка, така че да изпълним стратегията със съдържание и да има резултати, каза още тя.

 

Везиева посочи, че Благоевград е районът, в който приоритетни са няколко от областите на Стратегията за интелигентна специализация (ИСИС), която е основополагаща за икономическия растеж. Те са свързани с балнеолечението, с креативната и рекреативна индустрия, с IT-технологиите, със здравословния начин на живот и с биотехнологиите, каза тя.

Зам.-министър Везиева изтъкна, че по оперативната програма  "Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020 към момента има пет проекта от Област Благоевград на обща стойност над 5 млн. лева.

Делчев добави, че Благоевградска област може да бъде мотор на развитието в Югозападния регион, а подобряването на средата за малките и средни предприятия е основна задача на РБ.


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: