Продуцентът на Пирин фолк: Връщаме блясъка на фестивала,няма да има голи певици

Ненчо Касъмов е продуцент и собственик на музикалната компания „Диапазон рекърдс". През 1994 г. заедно с брат си Виктор Касъмов създават „Ара аудио видео" - музикална компания, която издава и разпространява албуми с песни предимно в жанровете фолк и фолклор. През 1997 г. Касъмов основава собствена музикална компания „Диапазон рекърдс". Въпреки разцепването на бизнеса двамата братя поддържат добри отношения помежду си. Именно братя Касъмови ще организират 24-тото издание на Международния фестивал „Пирин фолк" 2016 в Сандански. Потърсихме Ненчо Касъмов, за да го попитаме за фестивала, новия му ангажимент и какви са приоритетите му за „Пирин фолк".

Г-н Касъмов, вие сте новият директор на фестивала „Пирин фолк" 2016. Обещавате куп новости и изненади...

Макар и да се включихме малко късно в целия процес, тази година идеята е форумът да се завърне към първоначалния си замисъл, към корените си, а именно - да се завърне хубавата македонска песен на сцената на Летния театър, да звучи пиринската музика. Последните години фестивалът е бил „отворен" и за други стилове музика, но той е единственият за авторска македонска песен у нас, уникален е със замисъла си, с провеждането, с реализацията. Така че тази уникалност трябва да се завърне. Неслучайно за първа година има и специално изискване за облеклото - участниците и в двата конкурса трябва да се явят с тоалет, в който има елемент от характеристиката на облеклото на македонската фолклорна област и слоганът е: „Магията на традициите!"

За химна „Добре дошли в Сандански, приятели" също имаме коренно различна идея от досегашните изпълнения, в процес на нейната реализация сме. Начинът на провеждане също е различен. Двата конкурса ще се проведат в един фестивален ден - на 27 август. Първо започваме с конкурса за авторска песен, след това има рецитал на Благица Павловска и след него е конкурсът за изпълнителско изкуство. По този начин ще дадем еднакъв шанс на всички участници, особено на тези в конкурса за изпълнителско изкуство, защото предишните години те определено са били ощетени.

Повечето хора ви свързват с фолк музиката и сигурно се питат дали ще има предимно изпълнителки от този жанр на сцената на конкурса?

Някой си измисля, че ще „вкарам" попфолк изпълнители в този фестивал, което е далече от истината. Вече са ясни участниците, обявени са на сайта на „Пирин фолк", може да видите кои са и отговорът на въпроса е ясен. Иначе искам да подчертая, че има попфолк изпълнители, които изпълняват много добре македонски песни, има имена от попфолка, които са започнали пътя си от сцената в Сандански с много силни представяния. Дори Ивана е пяла на фестивала и направи знаково участие през 2002 г.

Имате ли обяснение защо бюджетът на „Пирин фолк" е орязан наполовина? 

Това е решение на Община Сандански и съм сигурен, че те имат логично обяснение и причина за това. Ясно е, че е криза. Ще се опитаме да се справим и с орязан бюджет.

Мислите ли, че наградният фонд от 1000 лева за първа награда и 350 лева за изпълнител на македонска фолклорна песен може да бъде стимул за участниците?

Парите не са много, това е факт. Но за мен най-големият стимул за всеки изпълнител е да се качи на голяма сцена, да го гледат и слушат хиляди хора на място и стотици хиляди пред телевизионния екран. Галавечерта на 28 август ще се излъчва директно от 4 телевизии. Представете си до колко хора ще достигне чрез сателита - милиони! С моя екип правим широка рекламна кампания и вярваме, че нивото на фестивала ще се вдигне много и догодина ще имаме с пъти повече желаещи да участват на него. Искаме да отдадем и дължимото на всички автори, чрез ефирите на музикалните ни телевизии да ги популяризираме и тях, и да подкрепим новите авторски македонски песни.

Защо се спряхте тази година мотото да бъде „Магията на традициите"?

Традицията ще „оживее" на сцената - чрез музиката, текстовете, декора, танците на ансамбъл „Чинари", визията на изпълнителите и т.н.

Залагате на много рецитали - Радостина Паньова, Благица Павловска и Румяна Попова. Как ги избрахте?

Това са обичани изпълнители, символи на македонската песен. Всеки от рециталите ще има своя акцент: Радостина ще отбележи 10-годишен юбилей на професионална сцена, Румяна специално ще облече стогодишна рокля от чеиза на баба си, Благица ще представи песни, с които е печелила награди в Сандански.

За първи път в своята над 20-годишна история „Пирин фолк" ще е през август, а не през септември. Защо? 

Това е по настояване на хотелиерите в региона.

Като организатор какви са приоритетите ви? 

Всичко е приоритет, за нас няма маловажни неща. Работим професионално за всичко - от сценографията, декора до техническото изпълнение, светлината, рекламна кампания и всичко останало. Организацията на такъв международен форум е изключително отговорна и всеобхватна дейност. Няколко човека от два месеца работят само за „Пирин фолк".

Опита ли се някой да се вреди да участва по „втория начин"?

Няма начин това да се случи. Поемайки голямата отговорност за този фестивал, съм поставил на едно от първите места принципа за „прозрачност". Селекцията я записах с камери, излъчи се по телевизиите - всичко да се вижда. „Наследили" сме от минали години някои договорки, част от тях се опитахме да спазим, другите няма как.

Вие сте продуцент на голяма музикална компания, сега се нагърбвате и с организацията на конкурса. Как се съвместяват двете неща?

Заедно с брат ми Виктор сме в музикалния бизнес от много години. Никога не ни е било страх от нови предизвикателства - така създадохме музикалните компании „Ара" и „Диапазон рекърдс", после четирите ни музикални телевизии, разширихме дейността си в различни направления. Организацията на голям форум не е новост за нас - две поредни години организирахме Балкански музикални награди на площад „Батенберг", правили сме безброй турнета, концерти и други събития. Желание плюс труд е нашата формула за постигане на целите!

 


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: