Село Баня не си дава минералната вода

Жителите на разложкото село Баня събират подписка, с която се обявяват срещу всякакви намерения да се ползват минералните им извори в други селищни образувания на територията на общината. Преди време при ицготвянето на Общия устройствен план е направено предложение с водата да се захрани и ваканционен комплекс „Пирин” в местността Бетоловото. То обаче въобще не стои на дневен ред и ще отпадне, никой в общината не го е приел, нито пък смята да го приема, увери кметът Красимир Герчев. „Нашата политика е да удовлетворим желанията на инвеститорите в село Баня. Затова са и издадени над 30 разрешителни за ползване на минералната вода в селището. Няма място за притеснение у местните хора”, категоричен е градоначалникът.

Кметът на с. Баня – Мария Юрганчева, призна, че действията на нейните съселяни са по-скоро с превантивна цел. Те настоявт да има документ, който да гарантира, че водата в селището няма да се отвежда в други райони на общината. „Разбирам ги, защото всички тук разчитаме на минералните извори, на развитието на туризма. Над 10 хотела и над къщи за гости функционират в населеното място. Гостите се увеличават благодарение на лековитата ни минерална вода. За всеки случай съм внесла официално възражение в общината срещу подобни намерения”, казва кметицата на Баня. „Водата на Баня е дар от Бога, тя е свещена и неприкосновена собственост на нейните жители", твърдят жители на селището.

Те смятат, че с каптирането и отвеждането на минералната вода ще се намали дебитът ѝ и няма да има достатъчно за сегашните й ползватели. 


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: