Министър Лиляна Павлова: Проектът за АМ“Струма“ през дефилето е компромисен, иначе ще загубим пари и възможности

Смятам, че сме на финалната права по отношение на проекта за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, коментира Павлова и подчерта, че това е пътят с най-много жертви. Тя отбеляза, че ще бъде направен компромис, като се предвижда трасето да бъде под формата на разделено преминаване през дефилето. Очаквам през пролетта на следващата година да има готов идеен проект, според който движението по направлението Благоевград – Кулата да се осъществява през съществуващото трасе, като се вземат най-добрите екологични мерки, а в обратна посока то да бъде през Стара Кресна, каза министърът. Това е огромен компромис, но е важен, за можем да започнем максимално бързо да строим, така че да не загубим предоставените ни европейски средства, защото след 2020 г. възможностите ни да завършим проекта ще намалеят, каза още тя.

Регионалният министър обърна внимание, че се работи и в посока повишаване на пътната безопасност, за което се правят промени в нормативната уредба, така че да се промени подходът при проектиране на пътища. Фокусът ни е по-малко жертви, като се предвиждат и двойни мантинели за пътуващите на мотор по главните пътища, посочи тя.

За пръв път след 30 години започнахме пак да изграждаме язовири за питейни води, коментира Павлова. Тя информира, че строителството на яз. Пловдивци е в напреднал етап и завиряването му се очаква още през пролетта на следващата година. Вече са подписани договорите за изграждането на яз. Луда Яна и рехабилитацията на яз. Студена, която ще бъде направена по изцяло нов за България начин, без съоръжението да спира да работи, посочи министърът. До края на октомври предстои да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител и за рехабилитацията на пречиствателната станция за питейни води към яз. Студена, в която ще бъдат инвестирани 4 млн. лв., а с 19 млн. лв. от бюджета на министерството през 2017 г. ще бъдат финансирани проекти, които да осигурят чиста питейна вода, съобщи Павлова.

Регионалният министър информира, че чрез провежданата реформа в кадастъра, която се базира на обединяване на кадастралните карти с картите на възстановената собственост на земеделска земя покритието на страната ще се увеличи значително, а достъпът до административни услуги ще бъде улеснен, като се предвижда таксите за издаване на скици ще се намалят с 30 %.

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: