Курбанът – най-значимото събитие в българското село

Ако искате вярвайте, но курбанът е най-важното събитие в българското село. Едно време  в селата кипеше живот, имаше ресторанти с  музика на живо, читалищата работеха,  училищата и детските градини бяха пълни, идваха театри и пътуващо кино. Вечер  мъжете в кръчмите  над чаша ракия и облак от цигарен дим  къдреха  политиката, а женорята   готвят и клюкарстват. Хубав живот. А сега всичко се разтури. Селата станаха  пусти, младите хукнаха по чужбина и големите градове да търсят препитание. Училищата  са превзети от бурени и крави,  работа няма, читалищата помръкнаха, общо взето у българското село работят само  кмето, попо или  ходжата и даскало, където има школо.

 И дойде ли време за курбан, сърцата ни тръпнат, защото знаем, че ще дойдат децата ни от близко и далеко, ще се нарадваме  на внучета, ще се напълни къщата, ще си попеем. И животът за миг отново ще изпълни  домовете ни.“

Ето така ни описват  философията на курбана  селски кметове от община Симитли.   В нея има 60 църкви, а по канон на всички  светци, дето са кръстени,  се правят курбани.  Отделно в района има и една уникална традиция, съхранена само  тук, всяка махала и село правят  кукерски курбани.  И като запразнят хората от юли, та карат чак до септември.

Организацията на селския курбан е толкова важна, че ако хората не останат доволни, може кметът да не види втори мандат. Всъщност  управниците  признават, че бюджет нямат и най-голямото им задължение през годината е да осигурят дърва за огрев през зимата и курбана. А това съвсем не е лесна работа. Трябва да имаш маси, които да събират поне по 500 и повече хора. Още толкова да осигуриш прибори. Трябва да угодиш на претенциите на местните и да поканиш по-засукани и известни певци и актьори.  Да намериш спонсори и благодетели, да се намери добър колач за обредните животни и готвач, който да умее да приготви  курбан за цяло село.

Вие, граждането, трудно ги разбирате тия работи, даже някои се гнусят от курбан чорбата.  А за нас е  празник, най-големият, по-обичан е от Коледа и рождените дни, разсъждават селските управници.  В село Долно Осеново например  мъжете са в чужбина, но за курбана вземат отпуски и си идват при семействата. Сядат на дълги маси с комшиите и часове наред прекарват в сладки приказки.  Съпругите са щастливи, майките плачат от радост, селото пълно с живот, това е големият смисъл, казва управникът на селото Бисер Сегменов.  Тук в Осеново помнят и комични случки покрай курбаните. Преди години кметът на Симитли Апостол Апостолов дал 1200 лева на ходжата за курбан, а той взел че ги изиграл до  последната стотинка на хазарт. Но това не помрачило веселбата, пак станала.

За тези свети дни  най-личните и богати мъже в селата си знаят вече, без да ги молят, че ще плащат. И те на драго сърце развързват кесии и плащат. 

Тук на село некой големец или политик  можеш да видиш я на избори, я на курбан, иначе ядец, няма кой да ни чуе и види“, разказват пък местните от Симитлийско.  А други пък право в очите ни казват – абе курбанът се обича заради авантата, българинът обича да яде и пие, без да плаща. Ей, да видите бабите, пълнят тенджери с манджа, а мъжете се оливат с пиене. Всеки с интереса си.  Младите пък се  радват най-много,  седмици по-рано почват подготовката. Купуват се или шият специални тоалети, кипрят се като за абитуриентска вечер. То са букли, коприни, гримове, токчета. Иначе кога, друг повод нямат. Пък и ще ги видят ергените на хорото.

А за търговците това е урожайно време. В  държавата има фирми, които се занимават само с панаирджийска  и съборна  дейност. Фирмаджиите   имат  графиците на всички събори и курбани на селата, стоката се товари по багажници и се пътува месеци наред от място на място.  Защото няма курбан без увеселителни съоръжения и  без голям пазар.  Търговците признават, че луди пари изкарват, а касови апаратчета  не видяхме, докато обикаляхме из селата с нашия екип.  Кметовете не искат и дума да кажат, когато ги питаш колко плащат на родните чалгаджийки  за концерт, но ги уреждат чрез импресарски фирми, събират пари от спонсори, иначе е застрашен следващият им мандат…

И така  лека-полека картинката се прояснява,  който плаща курбана и музиката,  печели избори, печели уважение и  почит в родното ни село.  А който се гнуси да седне с нашенец на чаша бира, кюфте или чорба – губи.  в.ТРУД

 


Популярни тагове

Няма добавени коментари.

Добави коментар: