Срам за Благоевград! Парализирано момиче умря от глад и студ покрай трупа на майка си, седмица няма кой да ги открие

Потресаваща  двойна смърт  застигна майка и дъщеря в Благоевград. Случаят е драстичен ,но и христоматиен пример за липсата на човещина и  състрадание.

 

В адски мъки ,като куче, е издъхнало парализирано момиче, което пет дни се е борило за живота си край трупа на починалата му майка. Девойката е умряла  от студ и глад по особено мъчителен начин,без да има кой да и помогне, въпреки че на метри от къщата  на ужасите ,има съседи.

Николина 67 годишна и дъщеря и Илияна Каладжийска 30 годишна живеели на улица „Прогрес“ в кв.Струмско в Благоевград, в малка, мизерна къща.

Илияна била напълно парализирана заради ваксина. Момичето дори не можело да говори, издавало само звуци. А майката била пенсионер и се грижела за дъщерята, мъжът и отдавна бил починал. В адските студени дни Николина внезапно получила инфаркт и издъхнала в стаята на дъщерята.

Тогава започнала драмата  за живата Илияна. Тя нито можела да ходи, нито да говори, за да извика помощ.  От начина по-който заварихме стаята личи, че дни наред  парализираното момиче се е опитвало да пълзи и да излезе от домът. Дрехите са разбутани и смъкнати по пода. Момичето е успяло да открехне прозореца, но и това не я е спасило. Напротив-нахлул още по-голям студ и тя умряла свита на пода между мебелите. Така вкочанена е била и намерена от полицията, а до нея бил трупът на майка и.

Стаята на Илияна е светела цяла седмица и прозорецът е зеел отворен, но това не е направило впечатление на съседите.  „Видях,че от седмица не излиза Николина, но реших,че защото е студено си стои у дома. Ние не си говорихме и затова не съм проявила интерес какво става, каза съседката за свое оправдание.

Реално телата на двете жени са били открити от тяхна братовчедка, която живеела в града и случайно наминала.

Илияна се родила иначе нормално дете, до две годишна възраст тичала из двора, докато не и поставили ваксина, която я приковало в инвалидна количка.

Момичето  получавало финансови средства като социални и енергийни помощи.

Тя е била настанена през 2015 г. в открития  същата година Център за настаняване от семеен тип „Мечо Пух” в благоевградския квартал „Струмско”. Той е изграден по ОП „Развитие на човешките ресурси” на стойност 510 121,80 лева. Проектът „Да не изоставим нито едно дете” е предназначен за деца и младежи до 35 години.

 „За новогодишните празници в края на 2015 г. майката взела дъщеря си от социалното заведение за ползване на домашен отпуск за 3 месеца. След този период от време майката, която е определена от съда за настойник на дъщеря си, пуснала заявление, че отказва детето й да ползва услугите на Центъра за настаняване от семеен тип и си я прибрала.. Съжалявам за тази голяма трагедия. Ако младата жена бе в Центъра, можеше да не се случи това”, това разказа  Александър Балев, директор на районната дирекция „Социално подпомагане”-Благоевград. Всеки човек има право на избор, свободата да избира. А социалните служби не са репресивен орган, няма как насила да оставят някого в социално заведение, който желае да си е вкъщи. „Няма как да знаем къде какво може да се случи, за да сме там и да реагираме. Най-вероятно майката се е грижила добре за дъщеря си, имала е своите аргументи да я прибере в дома им. Жалко, че така се стекли обстоятелствата и се е стигнало до смъртта на двете жени. Няма пропуск в работата и отношението на нашите служители в този случай”, категоричен бе Александър Балев.

Но в същото време не е ясно защо е позволено момичето да бъде отглеждано в домът на майката. Там няма никакви условия за гледане на инвалид 100%. Няма тоалетна, баня, коридор е превърнат в подобие на кухня. Таванът на схлупената постройка е уплътняван с картон. Мизерията е била налице, но не  и човещината.

Вчера в притихналата къща мяучеше жално само котето на Илияна, което я търсеше напразно.

А съседите иначе проявиха нездраво любопитство, когато зърнаха екипа ни. Провериха ни и помислиха,че сме роднини дошли да видят какъв имот ще бъде наследен.Но не са били любопитни, когато е трябвало.

Вероятно сега ще се появат наследници на мизерния дом, но двете починали жени дори няма кой да ги погребе  и ще се наложи общината да направи служебна церемония .ТРУД

  


Няма добавени коментари.

Добави коментар: