Георги Икономов, кмет на Община Банско: Проектиран е нов панорамен път, който да свързва общините Банско и Разлог

Георги Икономов, кмет на Община Банско, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

 

Фокус: Г-н Икономов, Община Банско инвестира в построяването на нов панорамен път, който да свърже общината със съседната община Разлог. Разкажете ни малко повече за проекта. Колко средства ще бъдат инвестирани и в какъв срок трябва да бъде завършен пътят?

Георги Икономов: Още сме в начален етап на тази идея. Пътят е проектиран и в момента се съгласува. Средствата, които са необходими са около 3 млн. лв., но се надявам да ги получим по програми, защото това ще бъде един обходен път и ще има къде да бъде вместен в приоритетите на програмите. Това е една доста стара идея за път, който да тръгне от върха на прохода „Предел“, преминава през Разлог и от там стига до Банско. Пътят минава през подножието на планината и по-скоро е един вид панорамен път, с възможности за вело-алея и с възможности за разходка. Това е един път, който не е толкова транспортен, а е по-скоро живописен. Пътят трябва да стигне до околовръстния път на Банско, може да се обиколи цяло Банско и да се продължи към Гоце Делчев и Гърция. Винаги съм смятал, че туризъм без развита пътна инфраструктура, която да дава повече възможности на хората да пътуват, е изключително неблагоприятна за всяка община и за всеки град.

Фокус: През миналата седмица Вие бяхте на обучително посещение в Осло. На каква тема беше обучението и как ще използвате наученото?

Георги Икономов: Това е по един проект, който е на Националното сдружение на общините и Норвежката асоциация на общините. Имахме среща с доста лектори от тяхната асоциация, също така имахме и посещение в парламента и среща с председателя на тяхната комисия по местно самооуправление и регионална политика. Най-важното, което научихме на тази среща, е за административната реформа, която се провежда в момента в Норвегия. Те са една голяма по площ държава с малко население от 3-4 млн. души, но имат изключително много общини и от няколко години тече една активна реформа за намаляване броя на общините, като те се окрупняват, а също така и за намаляване на регионите. Това е една реформа, за която все още се дискутира в България нужна ли е или не, като повечето са на мнение, че наистина е нужна, защото има много малки общини, които нямат нужния капацитет кадри, както и финансов ресурс, така че да развиват една пълноценна работа. Това разбира се, са размисли и теми на по-високо ниво. Това, което мен ме впечатли е, че те до 2020 година са си поставили за цел да намалят регионите от 19 на 10, да намалят общините с около 30% с цел увеличаване на капацитета и по-добро управление на администрацията. Това е нещо, което е много важно и една тяхна практика, която ние също трябва да приложим, са сериозните стимули за заселване на слабо заселени райони, като опрощаване на данъци, поемане на лихвите на заеми и други, като всичко това ние можем да го използваме като стимул за заселване на обезлюдени села.

Фокус: Общинска администрация-Банско стартира безплатно мобилно приложение „Аз-кметът“ на територията на града. Обяснете за нашите слушатели по-подробно какви опции ще предоставя това приложение и защо се решихте на тази стъпка?

Георги Икономов: Едни млади хора дойдоха преди около месец при мен и казаха, че са разработили ново приложение, което се казва „Аз-кметът“. Това е една платформа, която се качва на смартфоните и дава възможност на всеки потребител, който има това приложение, да сигнализира в реално време, включително с видеоматериал и коментар, за всяка нередност и всеки проблем, който види в града и в общината. Това е изключително полезно, защото тук не става въпрос вече за анонимни сигнали или за клеветене и недобронамерени сигнали, защото при инсталирането на това приложение, веднага излизат и GPS-координатите, тоест може да се провери. Когато например се счупи някоя пейка, гражданинът отива да я снима, и с това приложение изпраща снимката към общината. Разделени са 6 категории: пътна инфраструктура; безстопанствени животни; нарушено имущество; екология и чистота и т.н. За всяка категория отговаря определен служител, който получава сигнала, след което го проверява и е длъжен в рамките на 24 часа да върне отговор на изпратилия сигнала какво ще бъде предприето, защото има дребни неща, които могат да се поправят в рамките на ден-два, но има и проблеми, за които се изискват повече ресурси и отнемат по-продължително време, но тогава може да се отговори, че в рамките на 1 месец проблемът ще бъде отстранен. Тоест вече имаме една директна, бърза връзка с обществото и се дават отговори. Реакцията на общината е достояние на всички хора, които имат това приложение, това не е анонимно и предназначено само за хората, които изпращат дадения сигнал, а е достъпно за всички. Мисля, че това е бъдещето и натам трябва да вървим.

Фокус: Важна тема за Банско, свързана с това, че е водещ туристически курорт, са събитията около тунела „Железница“. Тази тема вълнува обществото доста през последните дни. Как ще се отрази всичко това на туризма и на бизнеса в Банско?

Георги Икономов: Аз и в началото на нашия разговор казах, че инфраструктурата е от изключително голямо значение за общини, които искат да развиват качествен туризъм, а и не само. За да има икономика даден регион, трябва да има пътища. Това не сме го измислили ние, а е още от древността, когато дори и римляните са го казали и са го правили, така че да събитията около тунел „Железница“ са огромен проблем и ще върнат процедурата доста назад. Надявам се проблемът да бъде решен по възможно най-бързия начин и това да не се отрази на реализацията му. Иначе автомагистрала „Струма“ е изключително важна и за нас, а и за цялата страна, така че това е проблем от национален мащаб, който трябва да намери своето решение възможно най-бързо.

Фокус: За финал на нашия разговор ще обърнем внимание на още една национална тема, която обаче пряко засяга и Банско. Това е именно темата, свързана с цената на природния газ, която се повиши с 30%, а заедно с него поскъпват и всички останали услуги. Как ще се справят общинските институции – читалища, театри и т.н., и смятате ли всъщност да отпуснете допълнителни средства за тях, така че да могат да се справят с бюджетите си?

Георги Икономов: Да, цената ще се повиши, но нека да видим все пак колко точно, защото горивата са компонент от цялото ценообразуване и аз се надявам скокът на цените да не бъде чак толкова драстичен и чак толкова тежък, макар че това увеличение е много сериозно. За радост мога да кажа, че нашите общински и обществени сгради са присъединени към „Топлофикация“, която е на дървесен чипс, тоест на биогориво, но като цяло цените ще скочат така или иначе. Общината има резерви, с които можем да подпомогнем както училищата, така и детски градини, музеи, театри и прочие. Разбира се, че имаме такава възможност и ще го направим, но аз се надявам че до края на годината, ние няма да усетим това увеличение драстично, така че да се отрази и на бюджетите на администрацията. Вярвам и съм убеден в това нещо. За съжаление това поставя въпрос за присъединяването на граждани, фирми и хотели към газифицирането, което е едно относително екологично гориво, защото в момента се проектира тръбата, която ще доведе газа от Симитли до Банско и ние се надявахме по този начин да стимулираме гражданите и хотелите да  се присъединят към този вид чисто и екологично гориво, така че да не се използва твърдо гориво, да не се използва нафтово отопление в нашия курорт и така да изчистим въздуха и атмосферата, но за съжаление това поскъпване пак ще ни върне назад.


Няма добавени коментари.

Добави коментар: