ВиК-Благоевград поиска 20% увеличение на водата

Водното дружество в Благоевград е поискало 20% увеличение на водата от Комисията по енергийно и водно регулиране, съобщава БНР.Мотивите са,че ако няма по-висока цена, ВиК трудно би гарантирало качество на предоставяната услуга.

 Дружеството е направило разчети за необходимите инвестиции, които  трябва да вложи в компрометираната инфраструктура и това е в основата на исканото повишение.

Над 350 милиона лева са необходими за реконструкция на остарелите водопроводи.От дружеството признават,че най-засегнати ще бъдат бедните, но се надява за тях държавата да осигури  водни помощи, аналогични на енергийните.

В региона не се учреди Водна асоциация, това означава, че нито една община, нито дружеството може да ползва европейско финансиране и ще трябва да се справя със собствени средства. Затова експертите казват, че повишението на цената на водата е неизбежно.

За намерението си ВиК да иска повишение на водата бе обявено още миналата година. Искането е внесено, но кога и дали ще бъде одобрено искането все още не е ясно. 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: