Мирен протест на ГКПП-Кулата , държавата удовлетвори исканията на шофьорите

Над 50 превозвачи  ,собственици на малки фирми, се събраха на ГКПП-Кулата и протестираха срещу километричните опащки и  мудната работа на пункта. Те бяха организирани от Съюза на транспортните работници, с които нито една държавна институция не бе разговаряла до протеста.

„Ние имаме простички искания, хората назначени на работа на Кулата да работят. А не да говорят по телефона, да се разкарват по трасетата, а ние да висим. Положението  ни напоследък стана непоносимо. По 10 часа висим на опашки, губим време и пари. Правят ни безумен фискален и документен троен контрол и проверка, на кантара също висим, после ни принуждават да купуваме винетки от пункта,безумие. А при една добра организация на работата, може да се спесят нерви и неоправдано висене, казаха на импровизирания митинг превозвачите.  „Не ни разбирайте грешно, ние не сме против проверките, ако трябва нека бъдат и петорни, но искаме всичко това да става бързо и добре организрано, а не да ни разкарват като маймуни, оплакаха се шофьорите. Това се прав само от българска страна, от гърците ние не се оплакваме, допълниха шофьорите.Втората причина за големите опашки е и архаичната инфраструктура на пункта, която отдавна не отговаря на драстично увеличената натовареност. Тук на денонощие преминават по 1700 товарни камиона. Шофьорите бяха категорични,че протестират срещу неефективната работа на служителите и присъствието на три контролни институции- гранична, митница и НАП.

Превозвачите не отричат ,че има успех от предприетите мерки от събота,но смятат,че те са временни, само докато журналистите са тук.

При  протестиращите  за преговори пристигнаха областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, шефа на Югозападна митница Георги Александров и шефа на РДГП-Смолян Стоян Мандаджиев.

  След близо час разговор по-голямата част от исканията на превозвачите бяха удовлетворени.

Договорено бе  служители на полицията от България и Гърция да  следят за организацията на движението в зоната за контрол. 

 

Денонощно ще работят три трасета с три  кантара. Физическият контрол на товарите се измества с около 30 метра след кантарите,  за да се избегнат задръстванията. В най- кратки срокове  ще бъде създаден общ ситуационен център за   връзка на транспортните работници и на медиите с граничния пункт. Малко повече време изисква изпълнението на последния ангажимент- поставяне на електронни дисплеи, които да показват  резултатите от проверката на преминаващите камиони.До 10 юни се очаква да бъде отворено и трасето от гръцка страна което в момента е в ремонт.

 Въпреки постигнатите договорености, протестната готовност се запазва, обявиха превозвачите.

„Дано всички мерки са постоянни, защото се притесняваме,че като си отидат медиите и началниците от пункта, пак ще започне мудната работа, казаха шофьорите. В отговор на притесненията , шефа на Югозападна митница Георги Александров си даде публично мобилния телефон и помоли, ако има подобни проблеми да му звънят лично.


Няма добавени коментари.

Добави коментар: