250 безработни здраво копаят на археологически разкопки за 25 лева надница

250 безработни са наети, за да помагат в спасителните археологически разкопки, които се правят по трасето където ще мине АМ“Струма“ в района на Сандански.

Там са открити две праисторически селища и едно римско от 3-4 век. Намерени са доста ценни керамични съдове, последното откритие представлява опожарено жилище, в което са разкрити термични съоръжения и запазени съдове.

Археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Иван Вайсов коментира, че последните археологически проучвания показват, че селищата от периода на късния неолит – 5-о хилядолетие преди Христа, са се развивали на системата на малки квартали.

Намерени са каменни тесли, различни инструменти, които са направени от кост или камък, част от гривна, направена от мида. Керамичните човешки фигурки са сред най-ценните и уникални находки. Има мъжки фигурки със сложена върху глава маска на овен. Според археолозите това вероятно е свързано с култа към плодородие.пещи и други. Всички антики ще бъдат показани на голяма изложба в музея на Благоевград.

 През обекта, където археолозите са направили откритието, ще минава лот 3 от магистрала „Струма“, свързващ Благоевград със Сандански.

Заради строежа на скоростния път в момента се извършват усилени разкопки, тъй като археолозите са получили 8 месеца срок да спасят всичко ценно. Затова са наети 250 безработни от района, които са доволни,че получават 25 лева чиста надница.

 

 

 


Няма добавени коментари.

Добави коментар: