Според прокуратурата адвокат Матеев е организатор на нападението на Роженския манастир, остава в ареста

Според прокуратурата адвокат Матеев е организатор на нападението на Роженския манастир, остава в ареста

Пловдивските магистрати оставиха в ареста санданския адвокат Стефан Матеев, организирал обира в Роженския манастир.

Делото срещу него и групата от Петричко бе гледано в Пловдив заради отвод на съдиите в Сандански.

Матеев е инициатор и участник в обира, планиран за търсене на съкровище, заровено през 1901 година в манастира.

В ареста остава и съучастникът му - Юксел Митев. Две от момчетата от село Яворница напускат килията.

Съдът постанови да бъдат под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Четиримата са обвинени от Районна прокуратура – Сандански в това, че на 18 септември т.г. в съучастие са извършили грабеж в Роженския манастир. Адвокатът Матеев е обвинен и в притежание на огнестрелно оръжие без разрешение. Газовият пистолет, трансформиран в боен, е открит в дома му, а неговото обяснение е, че го е намерил при разходка в парка.

Съдът прие, че е налице oснователно подозрение, че четиримата са извършители на деянията, в които са обвинени. Той се позова на показанията на свидетелите, разпитани до момента в досъдебното производство, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаването на лицата.

По отношение на Стефан Матеев съдът прецени, че има реална опасност да извърши престъпление, като има предвид организационната му функция, пише БГНЕС. За другия обвиняем, когото съдът остави зад решетките, съществува риск да се укрие, тъй като работи в чужбина. Непълнолетните са братя с постоянен адрес и семейство, и двамата са ученици и съдът прецени, че няма опасност да избягат от правосъдието. Те са и с чисти досиета. Според закона, най- тежката мярка за неотклонение спрямо непълнолетни се взема само в изключителни случаи, а съдът не определи този като такъв.

Определението може да се обжалва пред Окръжен съд – Пловдив на 27 септември от 15:30 часа.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред