Кресна подкрепя източния вариант на АМ"Струма"

Кресна подкрепя източния вариант на АМСтрума

На икономически форум провел се в Благоевград Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите в България, призова кметове и общественици да подкрепят източния вариант за изграждането на Ам“Струма“ през Кресненското дефиле, като най-удачен и най-добър.

„Има два препъни камъка за АМ „Струма“ в участъка за дефилето.

Така наречените и присвоили си думата еколози, докато се гасеше пожара в дефилето, те пишеха доноси до Берн, Страсбург и Европейската комисия и искат да спрат процеса. Това е едното препъни камъчета, но ние обединени можем да го прескочим. И второто препъни камъче са съдебните процедури, надявам се ,че парламента отново ще прегласува закона, който президента спря и нещата ще тръгнат. И така по програма ако се проведат търговете до март следващата година и се направи първата копка, съвсем спокойно накрая на 2022 и средата на 2023 година АМ Струма ще бъде факт, каза Пешов.

Той обяви ,че заедно с още 20 човека са създали инициативен комитет за учредяването на обществено сдружение „Да възстановим екологията на Кресненското дефиле“, в което влиза Камара на строителите, Лесотехнически институт, Иниститут по биолигическо разнообразие към БАН, 14 неправителствени организации. Сдружението ще работи изгорелия район в дефилето да се превърне в следващите пет години в най-интересния туристически обект.

На форум под надслов „Да, на българската икономика“ в Благоевград присъстваха и министрите на МРББ и Министерство на транспорта Нанков и Московски, зам.министър на икономиката Александър Манолов, представител на КРИБ, кметове от региона,бизнесмени и представители на обществени организации. В дискусията най-голям интерес предизвика обсъждането на бъдещето изграждане на АМ "Струма" в региона и как това ще се отрази на местната икономика и бит.

„При строежа на магистралата има много интереси – на еколози, на местни хора, на бизнесмени, на собственици на заведения.. Нашата задача е да намерим баланс и да надделее общественият интерес. Към момента сме се спрели на Източния вариант , който предвижда трасето за Гърция да е на мястото на сегашния ПП Е-79", а трасето за София да минава на изток над Кресненското дефиле, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.То ще бъде разширено, ще се направят съоръжения за защита на животинските видове. Трябва да направим магистралата, за да спрем катастрофите и загубата на човешки животи", това е приоритет, коментира министър Николай Нанков.

Той уточни, че в района на дефилето ще има пет пътни възела – Симитли, Полето, Мечкул, Стара Кресна и Кресна. Предвиждат се две площадки за търговия и отдих. Първата е в посока Кулата и е с площ 17 декара, тя ще е край град Кресна. Втората ще е на 2 километра след града в посока София, тя ще е на терен от 19 декара.

метът на Кресна Николай Георгиев пък сподели ,че общината му твърдо застава зад Източния вариант. „Кресна няма намерение да блокира тази толкова важна инфраструктура, ние не искахме изграждане на тунели, големи и какви не още там варианти дето размахваха зелените екоорганизации. Ние считаме,че това е най-удачния вариант и ще го подкрепим.С това той опроверга слуховете,че видите ли община Кресна ще скочи на бунт и няма да приеме този вариант за Кресненското дефиле.„Трябва да спре рекета на зелените над бизнеса и да се върви напред, каза и Георги Милев представител на КРИБ в дискусията.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес