Банско Филм Фест 2018 ще се проведе в памет на своя създател Петър Атанасов

Банско Филм Фест 2018 ще се проведе в памет на своя създател Петър Атанасов

XVIII-то издание на Банско Филм Фест започва в сряда, 21 ноември, като до неделя курортния град ще бъде във вихъра на екстремното кино и преживявания – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене и много други.

 

Събитието ще започне с възпоменателен момент в памет на неговия създател – Пепи Атанасов, който почина след кратко боледуване през юли месец тази година. В знак на признание към достойното дело, останало след него, Общински съвет Банско ще го провъзгласи за Почетен гражданин на град Банско. По предложение на кмета Георги Икономов, авторитетния експерт в сферата на алпинизма, ще получи посмъртно почетното отличие на Тържествена сесия на местния парламент в сряда от 16:00 ч.

 

Както всяка година, и тази година, фестивалът е подготвил богата филмова програма, която ще бъде оценявана от експертното жури. Съпътстващите събития са с два фокуса – интересна детска програма, насочена към формиране на вкусове и предпочитания от подрастващите за здравословен живот и спорт. Вторият фокус е хората с увреждания в екстремните спортове. Специално от Испания ще дойде Урко Кармона Барандиаран, пара-катерач и мотивационен лектор. Неговото гостуване е част от панела „Те могат – хората с увреждания и екстремите спортове“, който ще се проведе в съботния ден.

В рамките на фестивала, ще бъде отбелязано още едно събитие – 50 годишнината от създаването на ски-алпинизма в България. Най-титулуваните катерачи – Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев, ще изнесат своето представяне във връзка с годишнината.

 

Над 100 филма от 30 държави очакват любителите на планинските спортове. Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалище "Никола Вапцаров" и в кино-залата на Посетителския информационен център. Входът е свободен.

Повече информация за програмата: https://banskofilmfest.com/programa-za-bansko-film-fest-2018/

Коментари към новината

Още новини от Любопитно