Машинистът спрял влака навреме,можело е да стане голяма касапница

Машинистът спрял влака навреме,можело е да стане голяма касапница

Влак се вряза в огромни скални късове паднали на релсите в Кресненското дефиле,вследствие на което пострадаха общо 8 души. Тежкият инцидент стана в понеделник около 19 часа и вдигна на крак пожарни,полиция,медици и железопътни екипи.  Мястото на сблъсъка се оказа труднодостъпно и се наложи в тъмното пеша да вървят спасителните екипи около час,за да достигнат до хората от влаковата композиция.

С линейки бяха извозени до благоевградската болница общо 8 човека, но само трима останаха в отделенията.

„Към момента само трима човека са останали в болницата в Благоевград. Останалите хора, които бяха закарани с екипите на спешна помощ, след като бяха обработени, са освободени. Тримата човека за лечение са първо помощник-машинистът, който има комоцио, началник-влака има разкъсна рана и е в „Ортопедия” в благоевградската болница. Един от пътниците е отново с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат особено тежки наранявания”, каза областният управител  Бисер Михайлов.

Началник-влака е жена и при удара буквално и се смъкнала кожата от единия крак, има скъсано  сухожилие на десен крак. Другите пострадали са- 20-годишен мъж от гр.Перник, който е с комоцио, 37-годишен мъж от гр.Петрич, който е с фрактура на главата, 65-годишна жена от гр.Благоевград, която е с фрактура на носа, 60-годишна жена от гр.Благоевград, която е с оплакване от високо кръвно налягане, 33-годишен мъж от с.Черниче, който е с травми в областта на гърдите и корема, 68-годишен мъж от гр.Перник, който е с разкъсно-контузна рана на носа, 48-годишна жена от гр.Симитли, която е с натъртвания по тялото и 53-годишен мъж от гр.Сандански, който е с натъртвания по тялото.

Разминахме се ,можеше да стане по-лошо, коментираха хората от влака,които бяха изплашени от инцидента.

На практика машинистът е спасил хората, защото е видял навреме скалите и е ударил спирачки. Иначе при силен удар е можело цялата композиция да се преобърне и да падне в урвата и в река Струма.

Припомняме,че влака е тръгнал от Петрич за София,  изведнъж на  последния завой на изхода от дефилето, машиниста видял огромни скали паднали на релсите. Той рязко ударил спирачките. От удара локомотива буквално е повдигнат от огромните скали и няколко колела излезли извън релсите.

Падналата скална маса  е с тежест около 50 тона и е нанесла  щети основно на локомотива, но не и на релсите, казаха по-късно  от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Снощи до два часа екипите на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ работеха по отстраняване на подвижния състав от линията. Разкачен е контактния проводник. Направена е мобилизация на тежка пътна механизация, която пътува из цялата страна. Осем часа правим проверка на абсолютно целия скален масив  над линията – дали има опасност за допълнително срутвания и свличания”, коментира и генералният директор на държавното предприятие Красимир Папукчийски.

Едва след като бъде установено дали има опасност от допълнителни срутвания, ще започне операцията по разчистване на трасето. Скалите ще бъдат раздробени и премахнати. Вероятно за 48 часа ще бъде спряно движението по линията,докато се отстрани авариралия локомотив.

От „Железопътна инфратруктура“ заявиха,че всяка сутрин се прави обход на линията, но това е природата, привечер или следобяда са паднали скални отломъци.

  Общо 42-ма пътници са се возели във влака, всички те са извозени с автобуси. Пострадалите,които имат само охлузни рани, ще получат компенсации,защото всички места в композицията имат застраховки.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество