Бабини рецепти срещу настинки

Бабини рецепти срещу настинки

Възрастните, децата и хората с хронични заболявания са традиционно най-уязвимите за грипа. Освен тях обаче вирусът поваля на легло и подложените на силен стрес - например хора, които са пред развод, притеснени заради плащането на кредити, очакващи съкращение или изпаднали в друга критична ситуация. А стресът има пряко влияние върху имунитета, затова не е учудващо, ако тези хора са лесна "плячка" за вирусите.

Ето няколко бабини рецепти, които помагат при първи симптоми на вирусните инфекции, при кашлица или ставни болки:

- Кипнете чаша червено вино, сложете в нея малко черен пипер, резенчета ябълка и канела. Пийте течността два пъти дневно, ако усещате, че сте на крачка от настинката.
- Купете си една глава черна ряпа. С помощта на чаена лъжичка издълбайте дупка в нея, след това довършете отвора с нещо остро (примерно с клечка за зъби). Напълнете ряпата с мед и го изчакайте да изтече през зеленчука. Яжте по една лъжичка от получената смес сутрин и вечер и така ще се спасите от кашлица. Ако обаче тя не престава да ви мъчи, потърсете лекар.

- Друг начин за битка с кашлицата е да поставите мед в чаена чаша до 1/3 от обема . Загрейте го на водна баня и изсипете в него една чаена лъжичка сода бикарбонат. Сместа ще се вдигне, а след като я разбъркате, ще стане като мус. Вземайте по една супена лъжичка от нея през 2-3 часа.

- При кашлица помага, ако вземете 5 ореха и леко ги натрошите, колкото да се пукнат. Поставете ги в съд с вода и ги варете 5-10 минути. След като течността от орехите се охлади, прибавете към нея люспи от люк и сърцевината на дюля. Пийте от така получения сок няколко пъти дневно.

- Ако обичате тревистото растение куркума, вземете една чаена лъжичка от него, разбъркайте го в топло мляко, може да добавите и мед. Пийте от сместа срещу болки в гърлото и кашлица.

- При ставни болки пък помагат диви кестени. Напълнете един буркан с тях и го залейте догоре със 70-градусов спирт (може да го купите от аптеката). Оставете буркана на слънчева тераса за една седмица. След това с течността може да се мажете при ставни болки.

- През зимата много важно е краката ви винаги да са добре затоплени. Не допускайте да стоите на течение, осигурете си топли дрехи, за да предотвратите изстиване.
Препоръчително е да не се обездвижвате - използвайте времето, независимо какво е, за да излизате сред природата. Осигурете на организма си пълноценна и разнообразна храна. Доколкото можете, не се отдавайте на негативни емоции.

Ако в продължение на 10 до 20 дни преди грипната епидемия пиете по схема витамини, те ще изградят бариера срещу атакуващите ви от околния свят зарази.
Мийте често ръцете си.

ТРУД

Коментари към новината

Още новини от Здраве