Благоевградчани развързаха кесиите, стотачки хвърляха на животинския пазар за агнета

Благоевградчани развързаха кесиите, стотачки хвърляха на животинския пазар за агнета

От ранна утрин на велика сряда се извиха опашки от мераклии да си купят великденско агне и бели яйца на животинския пазар в Благоевград.

„Предпочитам живо агне от стопаните да си купя, така съм сигурен,че ще сложим на трапезата прясно месенце и нашенско, а по магазините не знам какво ще ни пробутат-я охладено,внос от някъде си,нямам много доверие, затова идвам на животиския пазар, обяснява ни Марио Андонов купувач на пазара.

Търговците бяха усмихнати и доволни и не приемаха пазарлък в цените-твърдо продаваха на 6 лева килограм живо тегло агнетата и 5 лева килограм живо тегло прасенца. В целия калабалък от пищящи животни жените пък тичаха да стигнат първи до сергиите с домашни яйца. Най-търсени бяха белите, че по-добре се боядисвали, а те свършиха първи. За час търговка от Дупница продаде цялата си стока. Домашните яйца вървяха по 30 стотинки бройката-за едни скъпи, за други изгодно, защото на магазин цената бе 25 стотинки,разказваха ни ранобудни домакини дошли на пазар.

Алъш вериша вървеше с пълна пара и за селяните. 87-годишна баба от село Зелен дол се радваше,че е успяла бързо да продаде три агнета. Сега с парите веднага купувам прасенца, ще ги угоявам цяла година и преди Коледа ще ги колна,защото синовете ми обичат повече свинското от агнешкото месо, каканижеше бабата доволна от пазара.

А там освен търговийката се коментира и политиката. Пенсионерите се радваха,че днес раздават 40 лева добавки за празника, а други пък викат- по-добре без тях, защото за едни има, а за други не. И така ни създадоха скандал с комшийката. Тя няма да вземе добавка и сега ме гледа на криво, оплаква се пенсионерка. А до нея търговец подвиква-ей ,нема погодия за българина.

Стопаните на животните обаче признаха,че великденския пазар е бил добър,защото нашенци не се пазаряли и били склони да развържат кесиите заради празника.

Коментари към новината

Още новини от Общество