Инж.Светослав Глосов: Снегът не ни изненада, в САЩ и Европа при подобен валеж затварят пътища

Инж.Светослав  Глосов: Снегът не ни изненада, в САЩ и Европа при подобен валеж  затварят пътища

"Снегът не ни изненада и имахме готовност. Закъснение в почистването имаше на територията на Кюстендилска област, по магистрала "Струма" и пътноподдържащата фирма е санкционирана", каза председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов пред журналисти по повод проблемите с движението но пътищата в неделя. Той уточни, че са спазени нормативните срокове, като стандартите са 2 часа след спиране на снеговалежа, автомагистралите да са почистени. Посочи, че практиката в Западна Европа и САЩ е при подобен снеговалеж да се затварят пътищата и да не се допуска никакво движение.

"На българите все ни се иска някой да върви пред нас с метлата и да чисти. На "Хемус" тирове си позволиха да навлязат в зоната, забранена за автомобили над 12 тона, заобикаляйки знаците. Разбрах, че "Пътна полиция" ги  е санкционирала", допълни инж. Глосов. до 18 ч в неделя не е имало проблеми, а след това са се получили големите колони, като са били задръстени и аварийните ленти. налагало се е служители на почистващите фирми да молят шофьорите един по един да се преместят, за да може да минат снегорините.

Инж. Глосов обясни, че не е доволен от работата на приложението Lima, което трябва да дада информация за пътната обстановка. "Lima непрекъснато дава проблеми. Технологиите се развиват бързо и е необходимо софтуерът бързо да се променя. Иамаме забележка към доставчика, бавно реагира на промените. Ще направим всичко възможно да бъде подобрено приложението и да бъде съвместимо с ТОЛ-системата, да дава актуална информация", допълни Глосов. 

Коментари към новината

Още новини от Общество