Ще се изгради газопровод за Банско и Разлог до две години

Ще се изгради газопровод за Банско и Разлог до две години

Висшият екологичен експертен съвет в София одобри проекта за изграждането на газопреносния тръбопровод до Разлог и Банско,съобщиха от администрацията в курортния град.

 Възложителят “Булгартрансгаз” ЕАД  е представил  три варианта на трасето. Накрая ВЕЕС единодушно е одобрил вариант 1.

 „Екипът на “Булгартрансгаз” ме увери, че строителството ще започне през есента на 2019 г. и ще приключи в рамките на 2020 г.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на цената на доставката на газ, а това очакваме да направи екологичното отопление на газ много по-предпочитано от бизнеса и гражданите на Банско. И да намали броя на хората, които използват замърсяващите твърди горива”, коментира кметът на община Банско – Георги Икономов.

Сега предстои изготвянето на ПУП от възложителя. Трасето преминава през общините Симитли и Разлог – през симитлийските села Полето, Брежани, Градево, през град Симитли. Зоната за превантивна устройствена защита на газопровода засяга още замлищата на симитлийските села Крупник и Ракитна.

Доставката на компресирано синьо гориво за Разлог и Банско в момента се извършва чрез специални автомобили (трейлери), които возят в бутилки синьото гориво от газоизмервателната станция в Симитли. Ако всичко е наред, то в края на 2020 г. природният газ ще стига до Разлог и Банско по тръби, а не в бутилки, возени от камиони.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес