Деца от Гоце Делчев заминават на космически лагер

Деца от Гоце Делчев заминават на космически лагер

Синът на депутата Богдан Боцев – Емил и Малин Шарланджиев ще имат уникалния шанс да бъдат в космически лагер по модел на NASA. Това са двамата късметлии от Гоце Делчев, които ще преминат през тренажори за астронавти и ще разговарят с астронавт от NASA.  Двете момчета получават пълни стипендии 

за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey.

 

Конкурсът се проведе в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Гоце Делчев и Център за творческо обучение в областта на образованието паралелно от националния конкурс за Център за творческо обучение.

 

Експертното жури оцени всички кандидатури от град Гоце Делчев и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат двамата финалисти – 12 –годишният Емил Боцев и 14-годишният Малин Шарланджиев. 

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Гоце Делчев са класирани за Space Camp Turkey и могат да участват след заплащане на съответната такса. Това са Дара Попова, Георги Мудев, Елена Кандева, Мария Велева, Васил Ораков, Ели Малева, Иво Кисьов, Александра Цанева, Вирджиния Петкова, Емел Аджорал, Елена Лиманова, Шерифе Туфан, Иван Пандев, Георги Ряхов и Ерай Нафузчи.

 

Ето и малко повече информация за космическия лагер:

 

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други. Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно