Кметът Камбитов: Закриването на цигарената фабрика не е добър факт,ще предизвика социални проблеми

Кметът Камбитов: Закриването на цигарената фабрика не е добър факт,ще предизвика социални проблеми

Закриването на Булгартабак не е добър факт и ще окаже  негативен резултат върху икономиката. Това каза на пресконференция кмета на Благоевград Атанас Камбитов помолен да коментира новините около затварянето на най-голямото работещо до скоро предприятие в общината.

 Той  заяви още,че освобождаването на толкова много хора ще роди и социални проблеми.

 „Много се говори за инвеститори. Всеки ден имаме срещи с потенциални инвеститори. От много време слушам, че няма инвеститори, но това изобщо не е така. Всячески се стремим да привлечем инвеститори и да ги улесним максимално. Две неща обаче Общината не може да подсигури – терени и работна ръка, а и двете са проблем“, коментира икономическата ситуация в града Камбитов.

В тая посока той обясни,че общината  разполага със 115 дка черешови градини покрай стария път за Симитли, за които има идея да се превърне в индустриална зона и да се изгради спортен терминал.  В последно време имат доста запитвания от инвеститори за такива общински терени, и то на благоевградски фирми, които искат по 10-15 декара и казват, че ще разкрият между 100-130 работни места, и в момента Общината върви в посока поетапно осигуряване на такива терени. Но условието ще бъде  фирмите да имат производствена дейност.

Той обясни, че другият проблем, който трябва да преодолеят е, че ако тръгнат да развиват инвестиционни проекти, ще попаднат под ударите на Закона за държавни помощи, тъй като на този терен може да се изграждат обекти, които са от обществено значение, но не и обекти, които носят финансови резултати и имат търговска дейност.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес