300 шивачи остават без работа в Благоевград, готвят протест

300 шивачи остават без работа в Благоевград, готвят протест

Около 300 работници от завода за волани в Благоевград  остават  без работа, след като фирмата е започнала процедура по обявяване на ликвидация. Причината за предстоящото спиране на работата е влошени финансови резултати и трудности при набирането и задържането на персонал. Работниците обаче готвят протест, защото смятат,че ще бъдат оставени без обезщетения.  

От ръководството на завода са предложили на работниците да започнат работа в нова фирма със сходна дейност, която ще се помещава в същите производствени помещения. Хората обаче не са съгласни с предлаганите условия на труд и заплащане в новото дружество .

В новата фирма се предлага минимална заплата, без бонуси.

Може ли за 560 лева да работиш като няма нито бонус присъствие, няма нищо. Значи

Работниците настояват след фалита на сегашният им работодател да бъдат изпратени на борсата и да получат полагащото им се обезщетение.

Фирмата  е започнала процедура по ликвидация. Проверка на Инспекцията по труда в Благоевград не е установила нарушения на трудовото законодателство, поне към този момент.

Канадската компания чрез дружеството си в България - "АЛС", закрива третия си завод, базиран в Благоевград, след първите два в Ихтиман и Мусачево край София. В новата локация - Благоевград, компанията добави производство на кожени калъфи за волани към листата си и планираше да оборудва още едно помещение за тапицерии за седалки. "АЛС" тогава търсеше 800 работника, но не успя  да намери достатъчно хора. От компанията често са посочвали като проблем и това, че около 10 процента от работниците не идват редовно на работа и излизат в непрекъснати болнични.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес