Превозвачи и експерти от АПИ се срещнаха заради два опасни моста в Петричко

Превозвачи и експерти от АПИ се срещнаха заради два опасни моста в Петричко

Превозвачи и шефове от АПИ дебатираха на специална среща проблемите около  напукания мост край петричкото село Рибник,който е основен и движението за ГКПП-Златарево и Петрич минава от там.

Преди дни моста бе затворен  само за камиони над 12 тона,тъй като съоръжението се оказа опасно. За срещата  в Петрич пристигна  Дончо Атанасов.

"Ще извършим всичко, за да гарантираме безопасното преминаване по моста край Рибник", обеща Атанасов, който е член на УС на АПИ.

"Големият проблем е добивът на инертни материали, който се извършва в коритото на рeка Струма. Това е международен въпрос и трябва да имаме нетърпимост", обобщи Дончо Атанасов, посочвайки случващото се в съседна Гърция по коритото на Струма. Заради този процес има проблем и с моста край село Тополница, където фундаментите също са оголени и започва актуално замерване, каквото искано е изпратено и от Община Петрич.

Вече е разговаряно с областния управител Бисер Михайлов за свикването на спешна среща с гръцката страна по проблема, заяви Дончо Атанасов, ако се наложи и на правителствено ниво по-късно.

Тай призова превозвачите до приключване на дейностите по моста при Рибник, да не си правят експерименти и да преминават с камионите по него.

Изготвеният технологичен проект за укрепване на моста беше представен от ръководителя на екипа Николай Сотиров.

Той отчете, че в края на 2016 година са започнали деформации най-напред на стоманобетонния праг на моста, а след това и деформации по връхната конструкция около втори стълб, където е и слягането. Причината според експертите на АПИ е изнасянето на фин материал в района на стълбовете на моста.

"Към настоящия момент измерванията са показали потъване около 10 сантиметра, заради което са получени пукнатини по част от носещата конструкция, което вече поставя съоръжението в предаварийно състояние.

От края на 2013 година, до миналата, нивото на река Струма слиза с по-голяма скорост, като след прага на моста коритото е слязло с 2 метра, посочи инж. Сотиров.

Предстои да се направи приоритетно укрепване на връхната конструкция и успоредно с това да се възстанови хидротехническото съоръжение с доста по-висока от досегашната защита, защото няма гаранция срещу бъдеща промяна на речното дъно. Всички необходими процеси ще бъдат извършени в кратки срокове, поеха ангажимент от АПИ.

Припомняме, мостът при село Рибник  един път вече се разцепи на две и падна, отгоре имаше автомобили и един от тях потъна в река Струма, а шофьора се спаси по чудо.

 Тогава официално бе обявено, че причината за инцидента е пълноводната река Струма. Устоите на моста поддали и съоръжението се разцепило. Ремонтът глътна 8 милиона лева.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес