Съдии топят съдебен шеф пред ВСС по познат сценарий

Съдии топят съдебен шеф пред ВСС по познат сценарий

В ход е поредна атака срещу председателя на Окръжен съд-Благоевград.

8 от наказателни съдии са депозирали писмо до Висшия съдебен съвет, в което се противопоставят срещу метода на работа на шефа си Катя Бельова.

Писмото на недоволните магистрати е включено за разглеждане на заседание на ВСС на 5 март.

Благоевградските съдии сочат, че административният ръководител Катя Бельова толерира магистратите от Гражданското отделение, което е за сметка на наказателните. Настояват председателят на ВКС Лозан Панов да разпореди проверка в Окръжен съд-Благоевград.

Катя Бельова бе преизбрана на поста на 7 юни 2016 година за втори управленски мандат.

Срещу нейната кандидатура тогава бяха шестима кадровици, сред които и настоящият председател на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. Още същия ден от ССБ излизат с отворено писмо, в което се изразява недоволство от решението на кадровия орган. Тогава Бельова е обект на координирана атака, включваща негативни публикации срещу нея, както и искания на отделни членове на ВСС за започването на проверка в съда.

Дни след преизбирането й, 14 съдии от Окръжния съд, сред които е и съдия Бельова, публично се разграничиха от дейността на съсловната магистратска организация и обявяват, че я напускат. "С този акт снемаме доверието в тази институция, тъй като тя обслужва интересите на шепа хора, излизат с едностранни становища, без да се проверяват фактите", коментира тогава пред медиите решението на магистратите съдия Бельова. По-малко от три години по-късно срещу председателя на Окръжния съд в Благоевград отново се готви атака по добре познатия сценарий - малка група съдии, предимно членове на ССБ, сезират ВСС. Enovina.bg

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред