Двама енергетици на съд заради смърт на колега

Двама енергетици на съд заради смърт на колега

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу служители на „Енергоснабдяване“ в Гоце Делчев за смъртта на Емил Пиргов, баща на братята футболисти Димитър и Илко Пиргови. На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени С.И. и И.К. – първият определен за „издаващ наряд” и „отговорен ръководител”, а вторият като „член на бригада”, които поради неизпълнение на задълженията си по охрана безопасността на труда причинили по непредпазливост смъртта на техния колега. На 05.08.2016 г. около 12.30 ч. в с. Буково, община Гоце Делчев енергетиците започнали монтаж на ново електромерно табло на уличен стълб 36 в селото.

Като отговорен ръководител на обекта обиняемият С.И. следвало преди започването на монтажа да се увери, че в трафопост ТП1-Буково е напълно изключено напрежението и че е поставен преносим заземител на работното място. Той трябвало да провери с тестер за отсъствие на напрежение на изхода от прекъсвача в трафопоста, да се убеди, че няма шунтирани или останали включени контакти на изключените комутационни апарати, както и да предприеме други действия по обезопасяване на работното място. От своя страна, обвиняемият И.К., член на бригадата, също не се е погрижил за безопасността на Емил Пиргов, като не е настоял пред него да изпълни предвидената по наряда техническа мярка за безопасност, а именно да постави преносим заземител. Той не уведомил ръководителя на групата и продължил да подпомага работата на пострадалия, като по този начин е нарушил правилника, съгласно който “членовете на бригада са длъжни да се грижат за своята безопасност, а също така и за безопасността на членовете на бригадата и други хора”. В резултат на действията на двамата обвиняеми настъпила смъртта на Емил Пиргов, която се дължи на електротравма вследствие на протеклия електрически ток по въздушната линия на клон А при стълб 36.

Работата по въздушната електроразпределителна мрежа е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, поради което при извършването й следва да бъдат спазвани правилата на Правилника за безопасност и здраве при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи.

Предстои делото да продължи в съда.

Коментари към новината

Още новини от Право и ред