В Белица засадиха ученическа гора в м.Трестеник

В Белица засадиха ученическа гора в м.Трестеник

Под мотото на националната кампания „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“, около 60  ученици и учители от двете средни училища в Белица, горски служители, ветерани и работници, читалищни деятели ,участваха в залесителното мероприятие в м. „ Трестеник “ край Белица. Залесителната акция е продължение на инициативата от 2017 г. за създаване на ученическа гора, която всяка година в седмицата на гората да се засажда от учащата се младеж.
Преди акцията директорът на ДГС – Белица, инж. Иван Богданов поздрави учениците за ентусиазма с който се включват за втора поредна година в залесителните процеси и за приноса им в опазване , възстановяване и обогатяване на зеленото богатство на България. „Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. От тогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април“, сподели пред всички инж. Богданов.
По време на залесителното мероприятие горските служители разясниха основните правила при засаждане и последващата грижа за младите фиданки. Те поясниха, че дълбочината на дупката, която се изкопава, за да се засади фиданката, трябва да е съобразена с дължината на корена ѝ, а колкото по-широк е изкопът – толкова е по-добре за растението. След заравянето пръстта трябва да се отъпче добре, за да не влиза кислород към корена. Освен това фиданките трябва да се поливат с вода обилно и редовно.
Последва и практическата част, при която всички участници започнаха да садят млади фиданки от ели. След залесителното мероприятие учениците от СУ “Св.св.Кирил и Методий“ и Гимназия „Никола Вапцаров“ , получиха тениска с логото на националната кампания и богат хранителен пакет.

Коментари към новината

Още новини от Общество