САЩ и съюзници удариха Сирия тази нощ

САЩ и съюзници удариха Сирия тази нощ

Тази вечер САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия, предава AFP. Кореспондентът на агенцията е съобщил за няколко взрива към 4 часа местно време (съвпада с българското). Съобщава се за изстреляни около 100 ракети.

Няма заплаха за България съобщи българския военен министър Красимир Каракачанов по повод ударите.

Няма пострадали сгради на българското посолство, нито наши граждани, каза още министър Каракачанов.

Все още няма информация от Пенгагона колко от ударите са били успешни. Според сирийската армия са били изстреляни 110 ракети, повечето от които са били прихванати.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че ударът по Сирия е бил еднократен, но не изключи нови военни акции в бъдеще. "Бъдещите удари ще зависят от способността на сирийския режим да използва химическо оръжие", обяви шефът на Пентагова, цитиран от световните агенции. Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи от своя страна телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

 Захарова избухна: САЩ удариха Сирия, когато имаше шанс за мир!

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни - най-вероятно от режима на президента Башар Асад.  Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с "видео и снимков материал" , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества. Макрон показа как френските военни самолети „Рафал” излитат за ударите по Сирия.

ТВърди се,че Русия е била предупредена за този единичен удар, не е ясно какво ще последва от тук нататък.

Коментари към новината

Още новини от Свят