Спасяват Болярската къща в Мелник от разруха с пари по проект

снимки Пирин NEWS
Спасяват  Болярската къща в Мелник от разруха с пари по проект

Бижуто на Мелник-Болярската къща, която е паметник от 13 век, ще бъде укрепена с пари по проект  по програма за трансгранично сътрудничество България-Македония.

Къщата чака ремонт и укрепване от десетки години, сега по проекта са предвидени 250 хиляди евро.  

Реално с тези пари ще с спаси от разруха  една от най-емблематичните сгради от Средновековието. Постройката е паметник на културата, смята се за най-забележителния паметник на средновековната жилищна архитектура от XIII век в България. Запазена е част от нейната конструкция, покривът се е срутил още в началото на 20-и век при земетресение. „Длъжни сме да съхраним тази уникална сграда. Предвиждаме нейното консервиране, монтирането на осветление, почистването на дърветата, храстите и плевелите. Да върнем нейния блясък, а не да останат само руини”, заяви Антон Ковачев,директор на музея в Сандански.

Община Сандански ще осигури необходимия финансов ресурс за етапното изпълнение на дейностите по проекта до възстановяването на средствата от Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. Представител на общината ще е част от екипа с цел прозрачност при изпълнението на дейностите и тяхното финансиране.

По проекта партньор на Археологически музей-Сандански ще е музеят в македонския град Струмица.

Коментари към новината

Още новини от Общество