Активисти на ВМРО засадиха 600 фиданки бял бор на Влахина планина

Активисти на ВМРО засадиха 600 фиданки бял бор на Влахина планина

Общинската организация на ВМРО-БНД в Благоевград се обърна с молба към директора на Югозападно Държавно Предприятие(ЮДП) Инж. Дамян Дамянов, в която Организацията изрази своето желание да бъде включена в активностите на предприятието по залесяването в рамките на „Седмицата на гората”за 2018 година.

ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” в лицето на директор инженер Калин Зашев определиха за хората на ВМРО квадрант 300 Н, в района на с. Дебочица около махала Стамболиева , Влахина Планина на около 25 км. от Благоевград за залесяването.

Групата от 15 души доброволци бе водена от Зам.Областният управител Иван Стоянов и председателят на Общ. комитет  на червено-черните Станимир Радулов.

Петко Ангелов от  ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” разясни, че мястото е било ареал на насаждения от Бял бор, но той е унищожен от Върхов корояд. „Върховият корояд е малък бръмбар, основен вредител и причинител на изсъхването на големи площи от бор. Вдълбава се в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървото. Така се нарушава хранителният и воден баланс на растението, а това довежда до изсъхване.”,- разясни зам.директорът Ангелов. Поради тази причина горското стопанство е извършило санитарна сеч, като препоръката на специалистите е този път да се засади Черен бор, който е много по-устойчив на вредителя.

Пет часа бяха необходими на доброволците от ВМРО с помощта на работници от ТП „Държавно горско стопанство Благоевград” да засадят 600 фиданки от Черен бор на над 2 декара площ. Цоня Кръстева от дамската секция към Организацията изрази всеобщото удовлетворение от досега с гората и природата във Влахина планина, като изрецитира „Хубава си моя горо!”от Любен Каравелов пред насъбралите се добровлци -„Сега сме съвсем близо до чувството, което е съпътствало нашите предци, дейците на ВМРО, които са бродели с четите по тези приказно красиви места в планината”,- каза тя.

Първият организиран „Празник на залесяването” е на 12 април 1925 г. и е резултат от разбирателството между две министерства - на народното просвещение и на земеделието, както и на държавните имоти, които със съответните окръжни дават указания за провеждането му. Денят се пада Благовещение, честването започва тържествено с молебен пред храма "Св. Александър Невски" и завършва "с посаждане на дръвчета" в покрайнините на София. Цялата софийска преса отбелязва събитието. През първата година на Празника на залесяването са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно -3 120 000 броя и 208 кг семена. Прелиствайки вестници и списания от следващите години, установяваме, че празникът започва да се провежда в цялата страна, "закрепва" и добива естествена популярност.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика