КРАСИВИ МАЛКИ ЛАЗАРКИ ШЕТАТ В ОБЩИНА СТРУМЯНИ И ПЕЯТ ЗА ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И БЕРЕКЕТ!

КРАСИВИ МАЛКИ ЛАЗАРКИ ШЕТАТ В ОБЩИНА СТРУМЯНИ И ПЕЯТ ЗА ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И БЕРЕКЕТ!

По традиция на Лазаровден красиви малки лазарки пременени и накичени с цветни венчета огласиха с песни и обредни ритуали улиците на Струмяни, Микрево и Илинденци и благославяха за здраве, късмет и берекет. В календара на християнската църква празникът Лазаровден е свързан с възкресението на Лазар. Според българската народна традиция Лазаровден, "Лазарица" или "Лазарова събота" е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.
За поредна година малките момиченца "лазарки" създадоха неповторима емоция, и празнично настроение в община Струмяни. Вярва се, че всяка къщата, в която са влезли лазарки, ще бъде честита през цялата година.
Десетки домове посрещнаха гостоприемно малките "шеталци" - лазарки. Посрещна ги и къщата на кмета на община Струмяни г-н Емил Илиев в с. Микрево, специално подредена и украсена по повод хубавия празник. Малките чаровници изпълниха традиционни за празника песни, танци и ритуали и разбира се получиха много подаръци и лакомства от домакините с пожелания да бъдат здрави, винаги усмихнати, да обичат българските празници и да се радват на едно незабравимо и безгрижно лято изпълнено с много игри и забавления.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно