ЦИК одобри образеца на бюлетината за евроизборите

ЦИК одобри образеца на бюлетината за евроизборите

ЦИК прие и одобри техническите характеристики на защитите на бюлетината за евроизборите.

Предстои започването на подготовката на членовете на секционните избирателни комисии. Това стана ясно по време на представянето на образец на бюлетината за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. в ЦИК, предаде репортер на Novini.bg.

По-различното в бюлетината е, че изписването преференции, до предпочитания, ще бъде в скоби, а не отделено с наклонена черта. Това не е съществена разлика. Специфично е, че има квадратче с текст „Не подкрепям никого“. Друго различно е, че преференциите са изписани отпред с трицифрено число, съответстващо на мандатите на българските евродепутати.

До 3 май трябва да приключи периода, когато българите, желаещи да гласуват извън страната, могат да го заявят. За да се разкрие секция извън граница, бяха нужни поне 60 заявления. Подадени са 8327, а през дипломатически и консулски служби - 344. До 4 май ЦИК трябва да определи местата и броя на секциите извън страната, в които може да се гласува.

До 11 май могат да се подават заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място.

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев съобщи, че сфтуерът на машините за гласуване за евроизборите, ще бъде качен до 15 май. 

Коментари към новината

Още новини от Политика